Blogg & Insikter

2 exempel på extremt användande av affiliatesystem för SEO

Idag ska du få läsa om två metoder som skickliga sökmotoroptimerare använt sig av befintliga Affiliate-system. Modellerna är kanske på gränsen men du får avgöra själv vad du tycker om dem.

Många som säljer tjänster eller varor online sitter på ett stort antal affiliates. Förutom att det kan vara en bra modell för att öka sin försäljning finns det möjligheter att utnyttja detta för sin SEO. Det är inte riktigt samma sak som det var för några år sedan, Google är skickligare på att känna igen annonser till exempel, men jag tänkte ändå dela med mig av två metoder.

Som bakgrund behöver man förstå hur en affiliatelänk fungerar. Det finns många olika system och de flesta kanske använder sig av någon extern mjukvara eller tjänst. För att kunna utnyttja en av de här metoderna till fullo behöver man ha ett eget system. Vanligtvis fungerar en affiliatelänk så att du kommer till en för partnern specifik landningssida, där sätts en kaka och sedan redirectas du till sidan du var på väg till. Det är inte alltid det sker, ibland redirectas man inte utan istället för, eller som komplement till, kakan får du ett ID i sökvägen.

Modell 1 – Att bita den hand som föder

Jag har valt att kalla den första metoden ”Att bita den hand som föder” för målsättningen är faktiskt att kannibalisera på sajtens varumärkestrafik. I den här modellen är du affiliate och får betalt av någon för att driva trafik, försäljning eller leads, till deras sajt. Modellen kräver att någon gjort ett SEO-mässigt misstag för att den ska fungera och så här går den till:

När någon implementerat affiliatetracking på fel sätt är det fullt möjligt att ta deras egna positioner ifrån dem. Det som krävs är att de har ett system som inte redirectar affiliatetrafik utan den landar på en egen URL, till exempel med ID i sökvägen (sajten.com/?ID=mintrafik eller liknande). Om man också missat att sätta noindex eller canonical på de sidor som skapas för affiliatetrafiken har man öppnat upp för ordentliga problem. Det här är inte jätteovanligt utan verkar hända på en hel del sajter.

Det du som affiliate då kan göra är att länka ordentligt (från en lång rad starka sidor) till den affiliate-url som skapats för dig. Med tillräcklig styrka kommer den att synas i sökresultatet istället för bas-sidorna när man till exempel söker efter varumärket du är affiliate åt. All trafik från sökresultaten kommer att taggas som trafik från dig och därmed kommer du få äran (och pengarna) för de konverteringar som kommer från Google.

Modell 2 – Att bita tillbaka

Det andra alternativet är när du har affiliates. Också den här modellen kräver ett eget affiliatesystem snarare än att man använder något av nätverken.

Det vanligaste är att affiliates sätter Nofollow och/eller går via någon form av redirect-slinga som är svår att följa på länkarna. Det är långt från alltid däremot och har du många så kan du räkna med att en stor andel sajter länkar till dig via ditt affiliatesystem. Problemet för dig är att länkarna inte räknas av Google, ofta för att man pekar på fel sätt, till fel sajt eller liknande. Några vanliga fel:

  • Det görs någon annan form av redirect på affiliatelänkarna (än 301)
  • Länkarna behåller sin ID i sökvägen på sajten men det sitter noindex på sidorna
  • Länken redirectas via en annan domän (affiliateportal.com/vidaretillminsajt)
  • Mfl

Genom att ta bort sådana hinder, och se till att sätta affiliatekaka (för tracking) och sedan redirecta med 301, kommer du kunna få kraft från alla dessa länkar. Risken är numer ganska hög på dessa länkar, de är inte Googles favoriter, men det kan bli en otrolig skjuts.

Använd med försiktighet

Jag skulle slutligen vilja passa på att höja ett varningens finger, metoderna är lite i gråzonen och medför en del risker. Det kan vara tekniskt roligt men det är värt att fundera ett varv innan man hoppar på just dessa.

 

Magnus Bråth

Marknadschef & Grundare

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *