Fått 500 miljoner för att göra Övik till 5:e största staden

Brath

Ifall någon läser den här vid ett senare tillfälle, notera datumet då den publicerades. Det var ett aprilskämt.

 

Vi idag går in i en helt ny era med företaget, under påsken blev det klart att det kommunala stöd vi ansökt om under förra året kommer att delas ut. Det betyder att vi tillsammans med några andra nyckelspelare som bland andra Övik Energi ska storsatsa på att göra Örnsköldsvik till Sveriges femte största stad.

Under mars 2012 ansökte en sammanslutning av entreprenörer medel från kommunen med vad som då av många sågs som ett vansinnigt projekt. Målet var att till 2018 göra Örnsköldsvik till den femte största staden i landet. Den 29:e beviljades anslag och projektet kan idag starta. Det kommer betyda en hel del för öviksborna.

Projektet är enormt och täcker in nästan hela samhället, bland annat kommer hela staden, med sträckning ändå från Järved till Varvsberget få uppvärmda gator likt Storgatan. Det låter som en stor investering men på sikt lönar det sig, Storgatan kan redan visa det. En rad andra innovationer kommer också dyka upp under det närmaste året.

Några andra exempel är permanentandet av sommartid, i höst när övriga landet går tillbaka till vintertid kommer Örnsköldsvik stanna kvar i sommartid, något som efterfrågas nationellt och som garanterat kommer attrahera hemvändare. 3/4G näten i staden kommer redan under 2013 få en ansiktslyftning och bli helt gratis för den som väljer att använda sig av ”öppna kanaler”. Det kommer helt enkelt bli så att man prenumererar på en frekvens och om ingen annan använder den för tillfället kan man nyttja frekvensen. Det är en metod för telefoni som länge varit känd men aldrig gjorts i sådan skala, metoden som kallas Walk and Talk förväntas minska telefonikostnader för boende i området med 50%.

Förutom det kommer stora delar av medlen gå till en helt ny biogas/etanol-anläggning belägen på tomten som tidigare varit vikt åt Folkets Park. Platsen är perfekt för en anläggning av den kalibern då den ligger nära centrum men ändå inte så att någon kan bli störd av de 54 m höga skorstenar som behövs (skorstenar i vilka hugade spekulanter kan köpa bostadsrätt dessutom).

Största dragplåstret för att attrahera människor att flytta till Övik kommer ändå vara sporten, inte mindre än tre nya hoppbackar planeras varav en kommer vara en så kallad roterande backe, den vilar på enorma kullager och kan vridas 25 grader i endera riktningen (bara det en besparing). Det planerade Hockey-museet kommer dessutom få tillskott i form av en hockey-salong, där besökaren själv kan få vara en del av historien genom att lägga 20 minuter på att få sig en hockeyklippning av någon av salongens många frisörer.

 

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *