Blogg & Insikter

Och vips så var vi bagare…

Postkakan med svenska flaggan

Vad ska en sökmotoroptimerare med ett bageri att göra? Det kan verka som något fullständigt orimligt men vi har nu köpt Postakan, ett företag som skickar tårtor till hela världen. Det finns en tanke med det, jag lovar.

När jag var 15 år fick jag mitt första riktiga jobb. Husums Konditori som nyligen blivit Årets Konditori hade utrymme för att släppa in mig som konditorlärling under ett år. Jag fick chansen att arbeta med några av de allra bästa konditorer Sverige kunde uppbåda. Årets Konditori är en stor sak. Vi var fyra som arbetade inne i bageriet, sen Ella som skötte finanserna och ett antal i butiken och i smörgåsköket. Jag kommer inte ihåg exakt idag men det var ett tiotal personer som arbetade på Husums fik. Det kanske inte låter som något speciellt men det är för att du inte känner till alla fakta. Här kommer den intressanta punkten: Husum har 1 647 invånare. Fundera ett tag på hur många tårtor de behöver trycka i sig för att berättiga ett konditori av den storleken.

Nu, mer än 20 år senare satte jag återigen foten inne på konditoriet. Den här gången inte som lärling även om en hel del kom tillbaka och det var mycket igenkänning i luften, den här gången klev jag in som ägare.

Jag lärde mig mycket om både att göra tårtor och om företagande på Husums konditori. En del läxor har jag med mig fortfarande. Något jag ofta tänker på är när man faktiskt kommer till insikt, på riktigt, om att göra på rätt sätt inte är långsammare än att slarva. Arraksbollar skulle väga 50 gram, varken mer eller mindre. Det var mitt ansvar att arraksbollarna blev gjorda. När jag gjort ett hundratal eller något sådant säger Bo, som var mästerkonditorn och grundare till konditoriet: Magnus, de väger inte 50 gram.

Helt uppgiven försöker jag förklara att jag omöjligt kan känna om den väger 46 gram eller 50 gram, hur ska jag kunna hinna färdigt om jag måste väga varje boll. Då väger du tills du kan, är svaret jag får och så gör jag.

Det fina med kråksången, är att när jag vägt varenda arraksboll jag rullade, så lärde jag mig. Efter i princip hela arbetsdagen, för det var så lång tid det tog att rulla, rulla om och väga, hade jag lärt mig att känna när det var 50 gram och inte 46. När jag rullade bollar efter det vägde de alltid 50 gram, varken mer eller mindre. När jag nästa gång gjorde en ny omgång, rullade jag dem utan att väga, de blev precis rätt storlek och det gick till och med lite snabbare än första gången.

Postkakan såg världens ljus när posten efterlyste en konditor som kunde skapa en tårta som passade i ett brevinkast. Bo och Husums Konditori vann upphandlingen med Postnöt, den allra första postkakan. Sedan dess har en hel del tid passerat, konditoriet förvandlades och man slutade med servering (själva butiken såldes) när Bo och Ella tyckte att det var dags för pension. Pension blev det förstås inte utan postkakan upptog tiden.

Idag drivs postkakan av Leif och Anna och tanken är faktiskt att grundarna ska gå i pension. Jag är övertygad om att grundarna fortfarande drivit postkakan om det inte varit just jag som la ett bud. De har fått frågan många gånger tidigare, andra har velat köpa men de vet att jag har en kärlek till konditoriet där jag lärde mig att arbeta. De vet att det kommer drivas vidare och framåt, med målet att växa.

Postkakan passar besynnerligt nog perfekt i vår flora av företag. Brath Distanshandel, ett dotterbolag till Brath, har sedan tidigare två heltidsanställda och lite extrapersonal när det behövs. Här finns Gardenhome, Doftljusbutiken och Choklad.se, de två tidigare köpta från Kodmyran, den senare under utveckling. Vi har lager i Arnäsvall utanför Örnsköldsvik (vilket faktiskt är relativt nära Husum där konditoriet finns). Postkakan är ett stabilt företag som fungerar av sig självt, det som behöver tillföras är marknadsföring. Som av en händelse kan vi tillföra just marknadsföring.

När jag kom tillbaka till Örnsköldsvik och vi hade en kund på Malta där en av ekonomitjejerna var extra hjälpsam valde vi att skicka henne en postkaka. På två dagar blev kakan gjord, skickad och landade på hennes kontor på medelhavsön. Det var då jag såg vilken oerhört bra produkt det är. Nu ska jag göra mitt yttersta för att ta den till nästa steg, hela tiden med det hälsosamma företagsklimat Bo byggt upp under decennier.

Dessutom är den oerhört god, det står en riktig mästerkonditor bakom den, prova själv.

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *