Blogg & Insikter

På samma sätt som Blocket dödade radannonsen

Hur säker känner du dig i din affärsmodell? Du kanske tänker att eftersom du säljer kläder/dammsugare/pizza så är inte internet något särskilt viktigt, du känner ju redan dina kunder och de känner dig. Tyvärr så har du fel, internet är disruptivt.

Tidningarna har snabbt fått känna att de lever, deras affärsmodell är på allvar hotad av internet. Musikbranschen blev helt överkörda av nätet och andra aktörer (Spotify, Apple) har tagit en stor del av det som förut var deras kaka. Telefoni, TV och en lång rad andra tjänster står inför att deras bransch kanske helt försvinner.

Blocket, eller kanske framförallt dess föregångare Craigslist i USA, har slagit ut en hel marknad av privatannonser. Craigslist tjänade snabbt hundratals miljoner dollar på annonser men samtidigt som de gjorde det slog de undan fötterna på en marknad som omsatt miljarder. Annonsformen försvann och ersattes av en billigare och bättre. På några år försvann en hel marknad för att ersättas av en enda sajt, som omsatte mycket mindre, kostade mycket mindre och gav mycket bättre resultat. Det är disruption.

Men det är ju tjänster som kan göras på nätet

Ja, det är sant och det är därför de här fått känna av det först. Fundera en stund på hur många dammsugarpåsar du säljer sedan Dammsugarpasar.nu lanserade. Eller hur stor sannolikhet det är att du kommer köpa din pizza på OnlinePizza när du ska ha den hem. Hur bra går det för tryckerierna och framförallt, hur bra kommer det gå i framtiden?

När jag själv bodde på Malta fanns där en lysande service på MaltaSuperMarket.com, köpte i princip alla basvaror och ofta kött och grönt på nätet och fick det till dörren samma (!) dag. I Costa Rica hade vi apotek med hemkörning, vem har kommit på idén att man ska dra på sig rocken och ge sig ut för att få tag på förkylningsmedicinen?

Internet kommer göra det här med nästan alla branscher, frågan är bara när. Om du är modig och lyckas så kan det betyda att du kan ta en stor del av kakan, annars betyder det med stor säkerhet att du faller i glömska och då spelar det ingen roll om du säljer skjortor, pizza eller om du driver en skola. Allt det där köper jag online och jag kommer inte vara ensam så länge till.

Magnus Bråth

Marknadschef & Grundare

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *