Nyhetsbrevet som lyfter din onlinemarknadsföring
November 2016
En lättare mobilversion kan innebära katastrof
Du har säkert inte missat att Google kommer dela sitt index i två delar, ett mobilt och ett för desktop. De kommer också att prioritera det mobila så att desktop-indexet är långsammare och inte lika aktuellt. Det här kan ha en katastrofal konsekvens som du behöver känna till.

Det låter kanske till att börja med som att hur Google hanterar sina index inte är något som spelar någon större roll. Vi har börjat tro att den inställningen kan innebära en katastrof. Google kommer nämligen i första hand att spindla mobilsidor, snarare än desktopversionen av din sajt och här finns rätt ofta skillnader.

Desktop kommer rankas utifrån hur mobilversionen ser ut

Tidigare har Google spindlat alla sajter som om de vore en desktopversion och låtit mobilvarianten komma med på köpet. Man har haft sin position i sökresultatet utifrån hur desktopversionen ser ut och sedan fått ett litet plus i kanten för att det finns en mobilvariant. Nu är meningen, enligt Google, att de i första hand ska spindla den mobila varianten. Det betyder att din mobilvariant måste vara sökmotoroptimerad och jag misstänker att den inte alltid är det.

Fundera på menyn lite extra, kommer man åt alla sidor på din sajt om man surfar på mobilversionen eller har du en bantad navigering där?  "

Det är inte alls ovanligt med nerbantade mobilvarianter av sajter. Till exempel kan man korta ner allt för långa texter, ta bort områden med text som anses mindre viktig och ibland till och med servera en egen mobilmeny. Många sitter på en bantad variant av navigering mobilt, vi gör det till exempel (gissa om vi kommer att kasta oss över mobilsajten).
 

Hur ser till exempel din navigering ut?
 
Vad händer när Google börjar indexera utifrån hur mobilvarianten ser ut? Kommer de hitta alla sidor på din sajt? Kommer din styrka sprida sig på ett bra sätt genom sajten? Om Google inte kan navigera till en sida, tror du den kommer behålla sin bra position?
 
Om vi bortser från de allra mest katastrofala egenskaperna som en trasig navigering kan ge så finns det ändå massor av detaljer som ofta är bortbantat i mobilvarianterna. Din sajt kommer inte stå sig lika bra om den saknar stora delar text, vi vet ju hur viktigt det är med text för Google. Dessutom kan man gissa att snabbare innehåll kommer premieras än mer. Hög tid att se över mobilvarianterna alltså, det är vad vi kommer fokusera på för våra kunder den närmaste tiden.
 
Källa hittar du här

Du har väl inte missat det bästa från

vår blogg den här månaden?

 

SEO-Analys - grunden att stå på

Analysen är grunden till arbetet. Den behöver inte alltid göras först för en bra SEO-analys görs ibland löpande, eftersom man får mer information med tiden. För att börja däremot finns det ett antal saker jag alltid tittar på, jag tänkte berätta om dem här.

Läs mer här!
 

Jag tror AMP är en fälla

Accelerated Mobile Pages, AMP, pushas hårt av Google just nu. Jag är allt mer övertygad om att det är en fälla och att vi alla tyvärr kommer gå i den vare sig vi känner till det eller inte.


Läs mer här!
Copyright © 2016 M Brath AB, All rights reserved.

Kontakta oss:
info@brath.se 
020-10 00 08