Blogg & Insikter

Affärsidé: Kola Superdeep Borehole – för kraft

Om du hade ett hål i marken som var tolv kilometer långt, skulle du kunna använda det för att driva ett kraftverk?

Affärsidéer är spännande. Ibland har man alldeles för gott om dem och ibland saknas de helt. Därför startar vi med den här artikeln en serie där vi delar med oss av våra bästa eller roligaste affärsidéer. Det är inte tanken att det bara ska komma från oss som skriver på Brath.se utan att du som läsare gärna får dela med dig (det kommer att dyka upp lite gäster senare också). Du kommer kunna hitta hela serien här. Nu är det dags att vi ger oss i kast med den första.

Kola Superdeep Borehole

När jag först fick höra talas om att man borrat ett extremt djupt hål på Kolahalvön blev jag ögonblickligen fascinerad av det. Efter att ha installerat och förbättrat bergvärme i huset har jag en känsla för hur mycket och hur smart energi det finns i marken. I runda slängar, om jag inte minns fel, får man ut ungefär 3-4 gånger så mycket av elen med hjälp av en värmeväxlare och ett vanligt borrdjup på kanske 200 meter (rätta mig gärna om jag har fel för jag högg siffrorna ur minnet utan att kontrollera dem).

Om man sedan funderar på hur en turbin i ett kraftverk fungerar, till exempel ett kärnkraftverk så är det i grunden inget konstigare än att koka vatten och låta ångan flöda genom en propeller. Vips så har man el.

Ett borrdjup på 200 meter ger bara några plusgrader och det duger bra för att värma ett hus med hjälp av el. Om man däremot hade ett borrhål på 12 kilometer, vad skulle hända då?

Kola Superdeep Borehole var ett Sovjetiskt prestigeprojekt, man borrade världens djupaste hål på Kolahalvön och “vann” därmed mot Amerikanerna som länge haft det djupaste hålet. Anledningen var förstås forskning, man ville ha bitar av vad som fanns nedanför det absoluta topplagret av vår jord. En förvånande upptäckt man gjorde var att det var mycket varmare än man tidigare trott, på 12 kilometers djup nådde man 180 grader.

Själva idén

Nu var förstås projektet att borra ett enormt hål väldigt olönsamt, extremt till och med, men tekniken finns redan eftersom det redan är gjort. Material har också gått framåt rejält sedan Sovjet-tiden vilket borde underlätta borrade (det finns ju åtminstone ett välkänt borrar-företag aktivt idag).

Med en sådan stor temperaturskillnad borde det gå att hitta någon form av turbinlösning och därmed kunna leverera nästan oändligt med ren kraft. Det borde vara en affärsidé!

Gillar du artikeln?

Om du tycker det varit intressant att läsa eller om du har en idé du vill dela med dig av så lämna gärna en kommentar. Målsättningen är inte att leverera fullt fungerande företag utan väcka tankar så känn inte att du behöver ha en fullt utvecklad idé.

 

 

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

28 maj, 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *