Blogg & Insikter

Använder vi våra mobiler för mycket?

När vi har möten är det i undantagsfall ok att titta på mobilen. Vi använder också endast i undantagsfall laptops för anteckningar. Det är ett medvetet val och jag tror att vi gör rätt.

Med smärtsam medvetenhet om diskussionen kring mobiler och plattor i skolorna skulle jag vilja skjuta in en notis om hur vi på Brath har valt att hantera mobiler och laptops. Vi använder dem bara i undantagsfall på möten, om det är något viktigt som bara måste reageras på som kan dyka upp. Det här har två anledningar.

Två anledningar att lägga bort mobilen

Den första anledningen är hälsan. Det finns förstås inte tillräckligt med information än om hur vi påverkas av att ständigt kunna vara sociala med hela världen men det finns sådana som hävdar att det är farligt. Man menar att mobilen är vår tids cigarett. Jag törs inte gå i god för någon åsikt här men som företag kan det finnas anledning att mana till försiktighet. Jag vet också hur illa jag personligen hanterar min mobil och att det inte känns rätt. Åtminstone när vi har möten kan man få en respit, en giltig anledning att inte kolla Facebook.

Den andra anledningen som är den som är viktigare är att det inte är ok att ha sin uppmärksamhet någon annanstans när man har ett möte. Det är inte bara att slösa med sina medarbetares tid, det är också att missbruka sin arbetsgivares förtroende. Vi förväntas alla vara närvarande och medvetna på jobbet och att det är ok att kolla om barnen kommit hem ok från skolan innebär inte att det är ok att slarva bort hela mötet på Twitter. Det kommer förstås finnas dom som hävdar att det ju bara tar tretti sekunder att kolla men att systematiskt avbryta det man håller på med för att läsa eller skriva om något helt annat stjäl uppmärksamhet.

Vi är förstås inte negativa till en digital värld

Sammanfattningsvis är vi förstås positiva till att kunna vara uppkopplade så mycket som vi är. På samma sätt som vi är glada att ha mat på bordet. Båda är något som ska hanteras med moderation däremot.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

16 december, 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *