Blogg & Insikter

Author Rank Live!?!

Google bekräftade igår att Author Rank är något som används för “djupgående artiklar” även om uttalandet kan verka lite konstigt. Matt Cutts, från Google, är den som berättar på SMX (Search Markering Expo) och Twitter att Author Rank är något som används. Problemet är att han är “ganska säker”.

Många har länge misstänkt att för en viss typ av artiklar så spelar författaren större roll än bara som producent av bra text. I och med Googles satsning på Google+ där du genom att knyta dina artiklar till din profil kan få en bild och namn visat i sökresultaten spreds ryktet snabbt att det skulle bli en viktig faktor för ranking av sidor. Matt Cutts har tidigare sagt att +1 inte spelar någon roll i algoritmen men nu verkar det som att genom att knyta bra artiklar till sitt namn kan man, kanske, boosta andra av sina artiklar. Problemet med uttalandet från Cutts är att det som vanligt inte är säkert, inte alls som när han var tydlig om +1. Nu säger han nämligen att han är “ganska säker”.

Author Rank

Grejen är nämligen den att Amit Singhal precis sagt att de ännu inte använder Author Rank. Vi som jobbat i branschen några år har lärt oss att försöka tolka Cutts uttalanden men det kan vara värt att lyssna lite extra noga när Singhal säger något, han är nämligen i alla praktiska avseenden, Matt Cutts chef.

Varför är man då så slirig om Author Rank? Är det inte bara att införa eller inte införa? Min personliga gissning är att det har att göra med prestige. Förmodligen lever inte den algoritm man på Google lyckats prestera upp till de krav man kan ställa på en modern sökmotor, Author Rank duger nog ännu inte för att användas i stor skala. Det är ett problem då Eric Schmidt, tidigare VD på Google skrivit i sin bok att man ska införa det i algoritmen. Om VD gått ut och lovat att man ska göra det och det senare visar sig att man inte riktigt kan, då kan det resultera i “ganska säker”.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

14 mars, 2014