Blogg & Insikter

Digital Natives, infödda internetianer

 

Förmodligen har du hört uttrycket digital natives (till skillnad från digital immigrants). Den svenska motsvarigheten blir enligt Wikipedia nätets infödda respektive digital immigrants. Min personliga uppfattning är att det är ett uttryck som är så fyllt av dynga att det när det exploderar kommer fylla internet med gödsel.

Digital natives, de som är födda och uppvuxna med internet och därmed fått någon sorts inbyggda naturliga IT-krafter, på samma sätt som norrlänningar är mer tåliga mot kyla och mygg (jag ironiserar, det är vi inte alls) är för mig en helt främmande tanke. Alla mina erfarenheter, det är inte samma sak som vetenskapliga belägg, säger mig att det inte ser ut så. Bara för att man är uppvuxen med ipad och spelade farmville på lektionerna så blir man inte automatiskt internet-begåvad.

Själva uttrycket Digital Natives är dessutom i mina ögon helt bakvänt, urinvånarna på internet ska, till skillnad från överallt annars, alltså vara de som kom när vi redan varit där i tio år? Det fanns en plats som hette internet som beboddes av nördar, marknadsförare och folk som älskade att chatta (något de ärvt från bbs-tidens diskussionsforum). Helt plötsligt dök det upp en stor mängd barn som använde de tjänster de här grupperna byggt upp. Bland annat klädde de på dockor på Stardoll, Googlade Lego och laddade upp bilder på Snapchat. Dessa sena ankommare kallas då urinvånare. Blä.

Nu kan man märka ord hur mycket man vill men det jag egentligen skulle vilja säga är följande: Att du växt upp med att använda de numer oerhört enkla användargränssnitt som finns betyder inte att du är bättre på att förstå vad som händer när du klickar på en länk eller delar en bild. I mina ögon är sanningen nog det motsatta. Du kanske är van vid den hårda stämningen i Dota 2 men det betyder inte att du förstår skillnaden mellan ett distribuerat system som Skype och den, visserligen välfungerande men röriga, serverlösningen hos Counterstrike.

Naturligtvis har inte alla som är födda innan åttiotalet lärt sig allt om internet, sådan är sakens natur. Naturligtvis finns det de som är födda efter 1980 som förstår internet. De allra flesta, i båda ålderskategorierna, väljer däremot att nöja sig med att krossa godis hos Sveriges största one-hit-wonder (populärare än Trance Dance till och med). Att du är en hejare på att krossa godis betyder inte att du ska ha en gräddfil in till toppjobb hos IT-företagen, vi har genomskådat dig.

Nu ska vi komma ihåg att det naturligtvis inte är dig det är fel på, det var inte du som myntade uttrycket och det är inte ditt fel att kommunalgurus runt om i landet babblar om digital natives. Det är just själva idén som är bakvänd och jag kan lova att du har samma möjligheter att få jobb, åtminstone hos oss, utifrån dina meriter och kunskaper, som alla andra som söker. Oavsett ålder.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *