Blogg & Insikter

Straffa eller ignorera

Om Google ska straffa eller ignorera SEO de tycker går över gränsen har varit något som debatterats en del på senare tid. Jag tror att jag håller med Google här.

Google talar själva i princip aldrig om straff, de talar om manuella åtgärder eller så pratar de helt enkelt om att algoritmen valt att ranka din sajt lägre. Under en tid tidigare har Google snarare velat så allt för ivriga sökmotoroptimerare på fingrarna, det verkar som att det i stor utsträckning slutat.

Om du kommer ihåg när Panda och Pingvin lanserades, särskilt Panda var skräckinjagande för många med riktigt stora sajter och mycket trafik. Om man gått över gränsen så försvann man helt. Det fanns något väldigt avskräckande i att Ehow som varit ett stort och lovande företag i princip försvann över en natt för att Google bedömt att deras sidor på sajterna haft för lite matnyttig information.

Pingvin och Panda är idag införlivade i algoritmen och rullar på ett mer förutsägbart sätt, dessutom har man värderat om så att dåliga länkar, till exempel, inte väger negativt i pingvinen utan istället bara inte räknas. Google vill själva mena att man är relativt bra på det.

Jag kan tycka att det här är en rimlig väg framåt, framförallt gör det negativ SEO tilll något som är mycket mer komplext även om det finns andra aspekter än pingvin som går igång om man får stora mängder skräpiga länkar. Dels minskar det risken att stackars webmasters som någon gång i början av 2000-talet varit överaktiva ska straffas ut helt ur sökresultaten idag. Dessutom finns det användarperspektivet här, egentligen borde det inte spela någon roll hur Googles sökresultat skapats så länge de är de bästa möjliga för deras användare. Så skulle åtminstone jag tänka om jag jobbade på sökjätten.

Det som talar emot det här synsättet är att det nu är allt lättare för lite mer halvdant länkarbete. Att ösa på är inte lika riskabelt längre och jag kan tycka att vi kan se en hel del nystarter där man bygger länkar på ett relativt osäkert sätt. Det kommer nog inte gå till den punkt där länkbygge ser ut som det ibland kunde göra för 5 år sedan med 100 länkar för 8 dollar (det funkade minsann inte ens då).

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *