Blogg & Insikter

Tre tips för en kostnadseffektiv kontostruktur i Google AdWords

Det finns fler sätt att strukturera ett AdWords-konto än vad det finns sajter på cyberspace.

Som AdWords-specialist har jag stött på ett flertal av dem, och många byråer eller inhouse-specialister predikar gärna att sin struktur är bäst. Med det sagt, så finns det ändå tre grundregler som jag personligen har märkt är viktiga och aldrig ruckar på. Genom att följa dom här tre råden maxar du optimeringsmöjligheterna av kontot, och i förlängningen även resultatet av din annonsering.

Single Keyword Ad Groups

Single Keyword Ad Groups, det vill säga att du enbart har ett sökord i varje annonsgrupp. Många suckar säkert här och tänker att detta är ett hästjobb och kanske rent utav onödigt.

Därför säger jag inte att kontot behöver struktureras så här från början, om tiden inte räcker till (även fast det är så jag gör, och självklart rekommenderar det starkt). Hellre börja med multi keyword ad groups om alternativet är att inte börja med AdWords alls. Däremot bör målet långsiktigt vara ett konto med enbart Single Keyword Ad Groups.

Varför? Därför att det långsiktigt är det absolut bästa för att nå resultat med din annonsering och för att det ökar möjligheterna för utveckling av kontot.

-Du får full kontroll över vilka annonser som visas för vilka sökningar. På så vis kan du göra lättare styra bort irrelevant trafik, och självklart likadant åt andra hållet, du vet ned på sökordsnivå exakt vad som faktiskt fungerar och bör utvecklas.

-Relevansen blir hög, vilket kommer att synas på det så kallade kvalitetsresultatet (betyget på relevansen från Google). Högre kvalitetsresultat ger billigare klick. Och såklart, en bättre användarupplevelse.

-CTR:en höjs i och med att användaren ser en annons som är direkt korrelerat med sökningen (vilket du vet då du enbart har det sökordet för den annonsen) ökar chansen för att denne faktiskt också klickar på annonsen.

-Denna typ av konto får en också att tänka till i högre grad, i form av att man faktiskt bara använder sig av de sökord som är relevanta för ens annonsering. Då sökordet också måste in i annonsen för bäst relevans, är chansen minimal att du använder dig av ord som du bara ”råkar slänga in” och som allt som oftast leder till irrelevant annonsering för användaren.

Exaktmatchade sökord

När vi AdWords-specialister analyserar andras konton ser vi mer ofta än sällan hur dessa glöms bort, eller/och kombineras med helt bredmatchade sökord.
För att först och främst förklara vad exaktmatchade sökord är, så visas dessa i kontot med klamrar [sökord].

Varför jag rekommenderar ett konto med exaktmatchade sökord är den höga relevansen det ger, som i sin tur ger högre kvalitetsresultat och lägre kostnad per klick – som i sin tur ger en så lönsam annonsering som möjligt.

Alla sökord du har i ditt konto bör därför finnas som exaktmatchade och, för att återkomma till föregående punkt, varje exaktmatchat sökord bör ha en egen adgroup.

Självklart bör du kombinera dessa med annonsgrupper eller kampanjer (jag förespråkar det sistnämnda) som har sökord i andra matchningstyper, exempelvis bredmodifierade, de med plustecken +sökord. Detta för att faktiskt kunna utveckla kontot, och inte bara synas på det som du redan vet fungerar. En viktig regel här är dock att hålla koll på söktermsrapporten i dina bredmatchade kampanjer. Får en sökterm många visningar, klick och kanske till och med konverteringar bör de snarast läggas in som exaktmatchade sökord. Och exkluderas ur den bredmatchade kampanjen. På så vis blir inte ditt konto statiskt, utan får möjlighet att växa.

Minst två annonser per annonsgrupp

En annan sak som vi AdWords-specialister ofta ser i analys av andras konton är att annonsgrupperna ofta har en enda ensam, stackars, annons. Därför vill jag ha med denna punkt, för att den är viktig.

Två annonser, eller fler, per annonsgrupp ger möjlighet till ständig förbättring. Vilken har högst CTR? Och Vilken har högst konverteringsgrad? Är två frågor du enkelt kan få svar på, med fler än en. Och den med lägtre CTR, eller konverteringsgrad, hur kan den utvecklas så att den blir bättre? Kan man göra den mer lik den som fungerar bättre, men ändå ha någonting som skiljer dem åt, för att fortsätta testa sig framåt? Kanske fungerar den då bättre än den tidigare, och så vidare.

Kom dock ihåg att inte ha för många annonser i annonsgruppen, för det ser vi specialister också rätt ofta. Många annonser med olika rubriker, andrarubriker och beskrivningar gör det istället svårt att se vilken av kombinationerna som faktiskt fungerar. Mitt råd skulle vara att starta med två eller tre stycken, A/B-testa, för att sedan testa nya istället för de som presterar sämre.

Dessa är de tre, enligt mig, viktigaste punkterna för ett bra, tydligt och lättarbetat AdWords-konto med potential för utveckling samtidigt som det blir enkelt att hålla koll på lönsamheten. Självklart skulle jag kunna skriva tio-tjugo punkter till om detta ämne, då detta ofta är en hjärtefråga för oss specialister, men har ni dessa tre på plats har ni en betydligt större chans att lyckas med er AdWords-annonsering, och det räcker för mig!

Aaron Axelsson

Head of SEO / Vice VD

Aaron jobbar som Head of SEO på Brath sedan 2014 och ansvarar för kvaliteten på våra SEO-tjänster

Aaron Axelssons profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *