Blogg & Insikter

SEO-branschen växer med 100 Mkr (28,9%)

SEO-branschen är en liten bransch. Räknat på renodlade SEO-bolag omsatte branschen nära en halv miljard men det är 100 miljoner mer än året innan. 

Det är svårt att göra en rimlig bedömning av vad som är SEO och vad som är SEM när man granskar företags siffror. Vi på Brath har gjort ett försök men det finns en del luddigheter i datan. I årets branschgenomgång var det första vi försökte göra att plocka ut de byråer som i första hand gör SEO ur datan och jämföra dessa. Byråer som i första hand gör något annat och har SEO som tilläggstjänst ska då inte finnas med. Tyvärr är det svårt att vara exakt i detta. Å andra sidan jämför vi i första hand företagen med sig själva, året innan, och då kan man dra en del slutsatser.

Diagram över omsättning och resultat 2015-2016

SEO-branschen i siffror, 2015 jämfört med 2016

Branschen 100 Mkr större än 2015

Totalt växer företagen vi undersökt med 101 miljoner kronor mellan 2015 och 2016, en ökning med 28.9%. Det finns en del som kan se tillfälligt ut i detta när det gäller enskilda företag men som helhet går det att säga att branschen växt med nästan 30% det senaste året. Här är datan.

Lönsamheten har också ökat något men det är framförallt några företag som står bakom den ökningen. Som du kan se i tabellen hänger inte lönsamheten ihop med storleken på företaget utan ökningen kan i första hand spåras till fyra företag, Searchmint, Defiso, Viva Search och Brath. Här kan vi gissa att det finns en del tillfälligheter, jag vet till exempel att vi på Brath inte kommer att kunna hålla 23% vinstmarginal nästkommande år.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *