Google kommer börja varna för osäkra anslutningar

Sedan ett tag tillbaka har Google börjat ett korståg mot okrypterade anslutningar på nätet. De vill att man ska kryptera sidor där data skickas mer än bara hämtning för läsning. Du känner igen det på att de vill ha https istället för http. 

Redan 12 Januari 2015 ändrade vi vår rekommendation till att man ska ha sin webbplats krypterad. Anledningen är Google då gick ut med att man i Chrome skulle börja varna då webbplatser inte är krypterade. Varningen som kommit hittills är inte jättestor och gör nog ingen större skillnad på till exempel konvertering. Bilden nedan visar vad som visas när du hovrar över informations-i:et i adressfältet.

Google Chrome varnar för oäsker webbplats

Detta visas då till skillnad från för en säker anslutning, där man också markerar med ett hänglås istället för ett i.

Google Chrome visar en säker anslutning

På bilden ovan ser du också hur det ser ut med ett extended certifikat. Vi valde den lite större modellen på certifikat när vi bytte till https och det är därför du ser företagsnamn och land i grönt.

Nu utökar Google varningen

Google tar nu nästa steg i sina varningar, åtminstone om vi förstår meddelandet som landade i inkorgen under morgonen. Systersajten till den här, brath.com ger idag inte en krypterad anslutning. Anledningen till det är helt enkelt att den inte varit intressant att arbeta med då den är tänkt att nå internationella kunder i framtiden, något vi inte prioriterat i dagsläget (domänen köptes mest för att vi skulle säkra upp den). Det har resulterat i följande meddelande från Google:

Chrome will show security warnings on http://brath.com

Notera att Google här har lokaliserat sidor där information kan skickas till sajtägaren. I dete här fallet där det finns kontaktformulär. Vi kan nog dra slutsatsen att varningen kommer bli skarpare än bara en liten informationsruta i adressfältet när Google väl rullar ut förändringen.

Vi är idag inte säkra på om det bara är ett urval som får förändringen i oktober (2017) eller om det gäller generellt. Om du fått ett liknande meddelande så berätta gärna för oss.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *