Blogg & Insikter

Google plus, levande död

Google+

Natten till idag publicerade Techcrunch en artikel med namnet Google+ is Walking Dead. Anledningarna till artikeln är två. Vic Gundotra som drivit projektet slutar hos Google och det går rykten om att företaget tänker lägga sitt sociala nätverk i malpåse.

Det går alltid gott om rykten kring Google så sådant här ska tas med en nypa salt. Oavsett om vi väljer att tro på nyheten eller inte (Techcrunch verkar ha goda källor) så är det intressant att spekulera om.

TC skriver: One big change for Google+ is that there will no longer be a policy of “required” Google+ integrations for Google products, something that has become de rigueur for most product updates. 

Det har inte gått helt smärtfritt för Google att tvinga in användare i Google+, särskilt illa gick det på Youtube. Där reagerade många väldigt negativt och det kan vara så att Google faktiskt tagit detta till sig. Att användarna inte uppskattat Google plus beskrivs kanske allra tydligast av de många skämt om att det är enda säkra stället man kan förvara bilder man verkligen inte vill att någon ska se.

Det har för Google absolut inte blivit den Facebook-dödare man pratade om och det verkar heller inte som att man har en vilja att använda den data som faktiskt produceras. Talespersoner på Google har vid flertalet tillfällen varit tydliga med att man inte använder data från Google+ i de vanliga sökresultaten. Det som verkade vara en guldgruva för användardata verkar inte duga till rankingfaktor. Förmodligen är det nivån av brus som är ett problem.

Nu lutar det alltså mot att Google+ läggs i malpåse för att i fortsättningen få fungera som plattform eller bas för annat. Kanske i stil med Buzz eller Wave, om du minns dem?

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida