Google har under en tid testat ett flertal nya utseenden på sökresultatet för sina desktop-användare. Dagens artikel innefattar tydliga bildexempel på detta, information om varför Google genomför testet, samt vilken variant vi på Brath föredrar.
Några av er läsare har möjligtvis redan noterat detta, men just nu pågår ett omfattande test av utseendet på Googles sökresultat i desktop-läge.
Olika typer av sökresultat visas för olika användare, något som är enkelt att kontrollera om du arbetar på en arbetsplats med många datorer. Sök exempelvis efter “skor” på Google och jämför därefter utseendet på sökresultatet från dator till dator.
Google laborerar bland annat med utseendet för annonsmärkning och om faviconer bör inkluderas eller ej, för att nämna några av de viktigaste elementen.
Nedan följer ett par bildexempel på olika varianter som kan förekomma:
- Ram- och grönmarkerad annonsmärkning
- Svartmarkerad annonsmärkning
- Organisk listning med favicon
- Organisk listning utan favicon
Med mera…
Varför genomför Google detta test?
Som alltid kommunicerar Google att de genomför tester likt detta för att i slutändan kunna ge en så bra användarupplevelse som möjligt. I detta fall är det dock mer sannolikt att det snarare handlar om vad som generar störst intäkt, dvs. flest klick på sökmotorns annonser.
Det sistnämnda är något som upprört ett flertal välkända namn inom SEO-communityn (oss inräknat), då fler annonsklick oundvikligt leder till färre på organiska listningar.
Notera också att problematiken är än mer omfattande för engelska sökresultat, då det vanligtvis är ännu svårare att här urskilja vad som faktiskt rör sig om en annons och inte.
Anledningen är att annonser markeras som “Ad” och inte “Annons”, vilket i många fall gör märkningen alltför snarlik en favicon.
Vilket utseende föredrar vi på Brath?
Av de olika SERP-varianter vi på Brath hittills noterat är kombinationen av ram- och grönmarkerade annonser, samt faviconer för de organiska listningarna, den vi främst föredrar.
Här finns i vår mening en tydlig distinktion mellan betalt och obetalt sök (vilket är det allra viktigaste), samtidigt som faviconer bidrar till en snyggare estetik. Genom faviconer ges också webbmasters ytterligare ett verktyg för att påverka CTR (klickfrekvens) samt varumärkeskännedom.
(Notera att detta enbart är applicerbart för språkinställningar där sökresultatens annonsmarkeringar skrivs ut med fler än två bokstäver (exempelvis “annons” istället “ad”, etc). Annars är troligen det som skapar minst förvirring om Google avlägsnar faviconerna helt och hållet.)