Blogg & Insikter

Google visar vad som saknas

Sökning: Aaron Axelsson Pilsner

Många gånger då du söker efter en längre kombination av ord behöver Google visa upp resultat som inte är relevanta för alla orden. Om du till exempel letar efter alla de gånger Aaron Axelsson (Head of SEO här på Brath) skrivit om Pilsner, då kommer Google visa upp resultat som innehåller bara Aaron och ingen pilsner. Nu blir de tydligare med det.

Det finns ännu inte allomfattande information på nätet, åtminstone inte i Googles index. Vi som använder sökmotorn tenderar också att söka efter allt mer komplexa kombinationer av ord. Längre fraser gör det svårare att hitta ett dokument som exakt passar. Om jag som i exemplet ovan vill hitta artiklar där Aaron Axelsson skrivit om Pilsner så blir det svårt, det finns inte sidor på nätet som passar bra både för Aaron Axelsson och för Pilsner.

Google väjer då att i första hand visa sidor som matchar vad som finns tidigt i strängen, i det här fallet sidor som har innehåll relaterat till Aaron Axelsson. Pilsner får helt enkelt stryka på foten, även om det finns gott om pilsnersidor på nätet (8 miljoner ungefär hävdar Google). Det som nu tillkommit är att Google kan tänka sig visa upp vad de fått strunta i för att skapa ett sökresultat. Notera den lilla raden som säger “Saknas: pilsner” under beskrivningen av sidan.

Intressant, tycker vi på Brath, och något som förmodligen kommer underlätta en hel del. Särskilt kommer det nog underlätta för den som gör informationssökningar.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

18 februari, 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *