Blogg & Insikter

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar, online

Världen har förändrats det här året. Vi kommer förstås få börja besöka restauranger och museum förr eller senare men frågan är om vi kommer börja skaka hand eller gå på bio mer? Vill vi verkligen gå tillbaka till att åka till butiken för att hämta mjölk och mjöl?

När jag bodde på Malta, det är i runda slängar tio år sedan, handlade jag huvudparten av matvarorna online. Nu är visserligen Malta speciellt på det sättet att allt finns på en mycket liten yta så frakter behöver aldrig gå från Svenljunga till Vännäs utan det handlar snarare om 40 minuter men det kändes alltid konstigt att Malta låg före Sverige i något.

Grönsaker handlade jag på den lilla vagnen utanför min trappuppgång, kött och fisk över disk. Toalettpapper, mjöl och vatten (man behöver köpa allt sitt dricksvatten på Malta) handlades online. När jag väl börjat med det hade jag svårt att tänka mig att behöva gå till affären igen.

Vi ser en ökning

Det är visserligen bara en känsla baserad på de jag träffar (via Google Meet) men min bild är att allt fler flyttar online. Du delar säkert den bilden och jag pratar inte bara om möten, arbete och försäljning. Alla typer av tjänster har under året accelererat sin internetnärvaro. Helt plötsligt lider vi inte alls lika mycket av att vi har huvudkontoret långt utanför huvudstaden. Helt plötsligt är vi lika nära som företaget i trappuppgången bredvid.

Efter initiala smällar i början på året när alla var rädda, luften gick helt ur flera av våra stora kundsegment, så har det tagit fart. Ordentligt!

Det kommer aldrig bli som förr

När återgår vi till det normala? När blir det som förr? Jag kan inte se att det kommer att hända. Vi kommer inte börja skaka hand igen (kanske) och vi kommer inte ha någon vilja att gå runt och leta efter en specifik mutter utan vi kommer att beställa den online, på samma sätt som vi gör idag. Det kanske känns nostalgiskt jobbigt att skruv- och mutter-butiker kommer försvinna från stadskärnan men är det verkligen det som utgör en stad?

Är inte värdet av tillgång till all världens muttrar bättre än att kunna klämma och känna på dem? 

Ute på landet, där man till exempel hittar mig, pratas det mycket om att städerna töms på tjänster och butiker. Det ökar nu och kommer inte sluta öka. Min bild är det motsatta däremot, de små kommunerna avlövas inte, vi har större tillgång till tjänster och varor än någonsin. Det måste väl ändå vara funktionen och inte platsen för transaktionen som är det viktiga?

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

20 november, 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *