Blogg & Insikter

Så kommer du ur pingvinen

 

Google håller på (eller är eventuellt färdiga med) en uppdatering av datan i Penguin. Det är första gången på ungefär ett år detta skett och det gör det extra aktuellt att förklara vad det är för typ av filter och vad man kan göra om man drabbats.

Om du läst på om sökmotoroptimering de senaste åren är du säkert bekant med de båda syskonfiltren Panda och Pingvin. De är båda filter som appliceras på sökresultaten och filtrerar bort sajter som inte lever upp till filtrens krav. När det gäller Panda så filtreras sajter med ”tunt innehåll”. Tunt innehåll är tyvärr en ganska tunn definition men tänk sajter som rankar på massor av sökord utan att egentligen tillföra något. Ehow är kanske det mest kända exemplet med How To-guider på allt från hur man kysser till hur man dricker mjölk. Guiderna är skrivna i en hast just för att snabbt skapa landningssidor, varje sida kan generera några småslantar per månad i Adsenseklick och för att få lönsamhet i det så blir det ganska tunt innehåll som produceras. Penguin kan sägas gå mot ”tunna länkprofiler” på samma sätt.

Det pingvinen gör är att filtrera sajter som rankar bättre än de borde, inte på grund av att de skapat landningssidor med tunt innehåll utan att de har länkar som inte har den fyllighet som behövs. Eftersom länkar är en bristvara inom all sökmotoroptimering har många försökt kräma ur maximalt resultat ur de länkar de haft. Framför allt handlar det om ankartextfördelning. Att ha en länk med ankartexten Billiga Bilar ger en klar fördel på sökfrasen billiga bilar, då är det lätt att lockas att allt för ofta länka med just den ankartexten. Det har tidigare varit ett mindre riskfyllt förfarande än det är idag, även om det tidigare också funnits filter så har de inte varit aggressiva på samma sätt som penguin.

Det som många lidit extra av det senaste året är att om du blir filtrerad av pingvinen kan du inte komma tillbaka till dina tidigare resultat innan datan i pingvinen uppdateras. Tidigare har det gjorts med månaders mellanrum, det senaste året har de som råkat trampa fel fått vara borta från sökresultaten i princip i ett helt år. Oavsett om de rättat till problemen eller inte. Vad ska du göra om du fastnat i filtret då?

Det här behöver du göra för att komma ur Penguin

Det penguin handlar om är alltså länkar och om du kunnat dra slutsatsen att det faktiskt är penguin som drabbat din sajt är det där du ska lägga fokus. Ibland kan det vara svårt att veta exakt vad som hänt med en sajt, se först till att vara säker på att det är penguin och inte panda eller något annat filter.

Du behöver rensa bort länkar

Du behöver rensa länkar i två steg, det första är att du behöver kontakta alla som länkar till dig på ett för aggressivt sätt och be dem ta bort länkarna eller sätta nofollow-attribut på dem. Det här är förstås ett stort jobb om sajten har gott om länkar in men det behöver göras.

Nästa steg är att med hjälp av Googles verktyg för disavow be Google ignorera de länkar som inte gått att få bort. Åtminstone tidigare har det varit viktigt att inte bara förlita sig på disavow, det är inte 100% säkert att det fortfarande är så.

De länkar du behöver hitta och eliminera är länkar med följande egenskaper:

  • Länkar med kommersiella sökord i ankartexten, ju mer ankartexten exakt matchar sökfrasen desto viktigare.
  • Sitewide-länkar, länkar från alla sidor på en sajt, ju fler sidor från en sajt som länkar desto viktigare.
  • Länkar med sämre placering på sidan. Länkar i löpande text är minst riskabla, länkar i footer mest och däremellan sorterar övriga placeringar in sig. Ta i första hand bort de länkar som ser mest orimliga ut att någon klickar på som tumregel.

Det är viktigt att i det här läget vara ganska tuff mot sin länkprofil, även sådant som du tycker klarar sig över gränsen behöver tas bort, du måste skära hårt. Anledningen är att du inte kan ta lite i taget och Google är rätt så stränga när du väl fastnat i pingvinen. När de väl kör uppdateringen av datan vill du veta att du kommer tillbaka hellre än att vänta ett halvår eller kanske till och med ett år ytterligare.

Som ett trösterikt ord, från vad vi kan se har årets utrullning av penguin varit något snällare mot de flesta. Vi har i svenska sökresultat sett väldigt få rörelser. Å andra sidan är det inte helt säkert att allt är utrullat än, det kan komma mer.

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *