Blogg & Insikter

Sidans hastighet allt viktigare för din SEO

Något som blivit tydligt under de senaste åren är att sidornas och sajtens hastighet spelar allt större roll för din sökmotoroptimering. Och det finns massor du kan göra.

Jag fick nyligen frågan hur snabbt en sajt ska ladda för att Google ska tycka om den. Svaret är tyvärr att ju snabbare desto bättre. Det här är en förändring jämfört med tidigare.

Vi har tidigare kunnat se att det funnits en tröskel i hur snabbt en sida behöver ladda, så länge du var över tröskeln så klarade du dig bra i sökresultaten. En långsam sida tappade positioner men en som klarade gränsen rankade precis som förr. Så är det inte längre.

Det har nu blivit allt mer tydligt att ju snabbare du laddar desto bättre är din sökmotoroptimering. Det hela är förstås i stor utsträckning beroende av dina konkurrenter, det är ju dessa du behöver överträffa. Det är kanske inte så att du måste slå alla sajter på nätet men om du vill få fördelar ska du vara snabbare än dina konkurrenter.

Som en liten parentes skulle jag vilja säga att det tråkigt nog på många sajter finns två saker som saktar ner ordentligt, jag pratar om Googles verktyg, Analytics, Remarketing-spårning och om Facebooks pixel. Även på små snabbladdade sajter utan massa anrop brukar dessa kunna sakta ner en del, även på denna sajt.

Det finns all anledning till att snabba upp din sajt alltså och Google Search Console är ett bra ställe att börja på, där kan du få tips på förbättringar. En personlig favorit är Pingdom, som jag upplever ger en bättre bild av vad som är problemen på en sajt.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

14 januari, 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *