Oktober är som många känner till “Cyber security awareness month”. Mycket fokus kretsar såklart kring anonymitet på webben och man kan tycka det är lite ironiskt att man lagt detta en månad före “movember”, då odla en mustasch kan ses vara sista utvägen till att ha någon form av anonymitet alls.
Vi tänkte att vi skulle, månaden till ära, prata om Googles nya inkognitolägen som nyligen har rullats ut samt om anonymitet på nätet. Denna artikeln mynnar sedan ut i ett antal tips i hur du som internetanvändare kan surfa anonymt och bevara din personliga integritet på riktigt. Så på med foliehatten så kör vi!
Vad är inkognitoläge?
Att surfa i inkognitoläge innebär att historiken och “cookies” inte sparas på den enhet som du surfar på. Detta innebär dock inte att du surfar anonymt bara för att du har en inkognitoflik öppen. Ditt surfande kan fortfarande ses av din internetleverantör, arbetsgivare, Google, sajterna som du besöker etcetera.
För att göra en liknelse med telefonsamtal kan man säga att surfa inkognito är lite som att radera sina ringda samtal. Ingen kommer kunna se var du ringt på din telefon men telefonbolaget och de som du har ringt kan självklart fortfarande se att du har ringt.
Google rullar ut nya inkognitolägen
Vad är det då som är nytt? Google har, och kommer att fortsätta rulla ut, nya typer av inkognitolägen för Google Maps och YouTube. För Google Assistant ökar man även här användarens kontroll över det som spelas in, i alla fall enligt Google själva.
Google menar att de vill ge användarna kontrollen över sin data, detta genom att de själva lättare ska kunna hantera inställningarna för exempelvis sin sökhistorik och positioner på Google Maps. Detta är såklart spännande att titta närmare på, särskilt när ämnet om datainsamling och anonymitet online är så pass aktuellt.
Vad innebär inkognito för Google Maps?
Inkognitoläget för Google maps förhindrar Google att spara viss typ av data och tar bort de personliga inställningarna som görs medans man surfar i inkognitoläge. Det kommer dock inte göra dig och dina aktiviteter osynlig för den yttre världen. Likt det vanliga inkognitoläget kan dina aktiviteter fortfarande ses av din internetleverantör, Google etc. CNN kunde inte ha sagt det bättre än: “Google Maps incognito mode mostly hides you from you”.
I en intervju gjord av “Wired” menar Google Maps produktchef, Marlo McGriff, att funktionen är användbar om man delar enhet med sin partner och inte vill att denne ska se kunna se historiken. Som exempel ger McGriff att man genom att använda inkognitoläget kan undvika att man sökt på butiker som säljer exempelvis förlovningsringar (men vi vet alla vad han egentligen menar).
Vad innebär inkognito för YouTube?
Inkognitoläge för YouTube är i sig egentligen ingen nyhet. Detta rullades ut redan tidigare i år och är enligt oss faktiskt användbart. Inte för att det ger någon som helst anonymitet, Google kommer fortfarande att kunna se vilka videoklipp du tittar på och mäta visningar och visningstid för deras analytics. Inkognitoläget för YouTube handlar mest om att videoklippen som du tittar på inte ska sparas i historiken. Det användbara med detta är att inga rekommendationer på liknande klipp kommer följa med dig i framtiden, bara för att du en gång tittade på Babblarna och inte vill ha förslag på liknande videos under en lång tid framöver.
Det som är nytt från Google är att man nu automatiskt kan ställa in raderande av YouTube-historiken. Man kan således ställa in om man vill att historiken ska raderas var tredje eller artonde månad. Man kan även ställa in att man vill radera historiken närhelst man själv vill.
Ökad kontroll av dina ljudfiler för Google Assistant?
Google har även förbättrat kontrollen av det du frågar din Google-assistent. Nu kan man, enligt Google själva, fråga assistenten hur Google hanterar personlig data och få svar direkt om hur datan hanteras.
Google kommer även implementera en funktion att man med hjälp av sin röst ska kunna radera saker man sagt till sin Google Assistant. Detta genom att säga att assistenten ska glömde det man precis sa, eller glömma det man sa under ett visst tidsspann.
Om Google assistent helt “glömmer” det låter vi vara osagt men det låter rimligt att Google fortfarande kommer kunna komma ihåg det du har frågat din Google assistent på något sätt.
Hur surfar man webben helt anonymt?
Om man Googlar efter “Hur surfar man anonymt” eller “Hur surfar man privat” kommer Google fram till att det bästa och mest relevanta svaret är… trumvirvel… Sitt eget svar! Det vill säga hur man surfar webben i inkognitoläge.
Om du som läser denna artikel kommit så här pass långt har du nog förstått att detta inte helt stämmer. I alla fall inte om man anser att surfa anonymt sträcker sig utanför sökhistoriken på den enhet som just du (och kanske din partner) använder.
Vi har sammanställt en lista över några de åtgärder man kan ta för att surfa anonymt. Listan är rangordnad från minst anonymitet till mest, men för att få det bästa skyddet så bör man kombinera de fyra åtgärderna. Vill man surfa helt anonymt får man gå ännu djupare.
Vi måste här understryka att det finns många olika åtgärder man kan vidta för att surfa anonymt och det är omöjligt för oss att täcka in alla i denna artikeln. Vi har dock valt att lista de fyra åtgärder som tillsammans kan ge dig en bra start om du vill skydda surfa anonymt.
- Surfa i inkognitoläge
Ja ni läste rätt. Även om inkognitoläget gör att du är surfar anonymt så sparas inte cookies och historik på enheten vilket alltid är något. - Skaffa en anonym e-post
Att ha exempelvis en Gmail eller Hotmail mail är smidigt, men särskilt privat är det inte. Förutom att Google kan läsa dina e-postmeddelanden, så har du när du signat upp för tjänsten gett bort personlig information som kan spåras tillbaka till dig. Fler vänder sig således till krypterade e-posttjänster som inte kan spåras tillbaka till dig som använder den. Då innehållet i mailen du skickar krypteras, kan innehållet heller inte läsas av tredje part. - Surfa webben med ett VPN
Att surfa webben genom ett VPN ger ytterligare ett skydd för att utomstående inte ska kunna se varifrån du surfar. Ett VPN gör så att din enhet kopplar mot en annan server och så att du som surfar gör det från en annan IP-adress.
Vad ett VPN inte gör är är att gömma din IP-adress helt och hållet, de byter bara ut det. Det många VPN-leverantörer försöker sälja in är att VPN gör att du surfar helt anonym på nätet men detta är inte sant. Företaget som tillhandahåller ditt VPN kan givetvis se din IP-adress. Om du dessutom har betalat för ett VPN har du förmodligen gett ut ditt kontonummer och även en e-postadress, om du inte skaffat en anonym sådan såklart (se steg 2). VPN ger således ett visst skydd men inte mot någon som verkligen vill åt din data. - Surfa webben med hjälp av Tor (The Onion Network)
Tor gör det möjligt för anonym kommunikation genom att dirigera trafik genom ett världsomspännande nätverk, vilket gör att du som användare omdirigeras flertalet gånger genom olika “hopp” i nätverket. Tor krypterar varje hopp i tre lager och blir därmed omöjlig att spåra. Tor kallas ibland för “The Onion Network” för att det likt en lök krypterar i lager.
Bara för att man använder Tor betyder det inte att man är anonym. Hur man använder Tor är minst lika viktigt för att bibehålla sin anonymitet. Exempelvis bör man inte ge ut information som kan kopplas till dig. Facebook finns på Tor och genom att logga in på där förlorar man såklart anonymiteten.
Som tidigare sagts finns det självklart ännu mer åtgärder man kan vidta för att vara helt anonym på nätet men de som vi nämnt ovan är relativt enkla att implementera och följa. Om man vill gå fullt ut måste man se över operativsystem. Sättet man talar, skriver online, mobilanvändande etcetera. Men detta sagt så hoppas vi att vi har gett er lite inblick i hur Google ser på inkognitoläget och hur man själv kan göra för att surfa på nätet anonymt.