Blogg & Insikter

Därför tappar Google på Sökmotor

Sökmotor - sökresultat

Det kan vara roande att följa sökresultatet för Sökmotor. Det är väl inte direkt någon nyhet att Google inte toppar när man söker efter sökmotor i Google men det händer också en del annat intressant.

Wikipedia verkar ha planterat sig mer eller mindre permanent i toppen för sökresultatet och Bing har snabbt tagit sig upp till en andraplats. Google å andra sidan tappar och särskilt Google.se som tidigare varit den sida som rankat. På ett år har Google.se halkat ner från en 8:e plats till en 18:e. Google finns fortfarande med i sökresultatet men det är Google.com med en instruktion för Chrome.

Om inte annat tycker jag att det här är ett tydligt bevis för hur (o)smart Googles algoritm är. Om Google listar de resultat som är bäst, som har flest användarinteraktioner, som har bäst användbarhet. Varför tusan är då Bing så mycket högre än Googles egen sajt? Är Bing så mycket populärare, eller är Altavista användarnas favorit? Och varför i hela världen är den här sidan numer viktigare än Google.se?

Sensmoralen i historien är att Google är en algoritm som är väldigt komplex men den är inte smart. Google är utan tvekan den bästa sökmotorn, ändå rankar inte Google etta. Det är nämligen andra faktorer än bra som avgör vilken position man har i sökresultaten.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *