Blogg & Insikter

Det saknas massor av sökmotorkonsulter

Branschen växer med 20% per år och det finns en enorm brist på kunniga sökmotorkonsulter. 

I morse gick att läsa att konkurserna ökar i landet och allra mest inom information och kommunikation. Inom sökmotoroptimering skriker företagen efter kompetent personal däremot. Vi har själva snabbt expanderat och det är inte annorlunda hos våra konkurrenter även om de kanske inte växer i samma tempo som vi.

Hur blir man sökmotorkonsult?

Tyvärr finns det idag inga utbildningar som räcker särskilt långt och det betyder att i princip alla företag i branschen utbildar själva i stor utsträckning. Vi räknar själva med 1-2 år av internutbildning och mer juniora arbetsuppgifter innan du kan ta arbetsuppgifter som sökmotorkonsult. Om du vill kliva in på en sådan roll behövs några års praktisk erfarenhet.

Var hittar man SEO-jobben?

Ett bra ställe att börja titta är på #svSEO på Facebook. Här postas och samlas jobbannonser i branschen regelbundet.

Vad händer nästa år?

Min högst personliga uppskattning utifrån den kännedom jag har om branschen är att det kommer saknas 40-50 mer seniora sökmotorkonsulter i Sverige nästa år. En del företag går redan på knäna när det gäller att rekrytera kompetent personal med 3-4 års erfarenhet. På junior-sidan är det lättare, där finns det åtminstone ett inflöde.

Aaron Axelsson

Head of SEO / Vice VD

Aaron jobbar som Head of SEO på Brath sedan 2014 och ansvarar för kvaliteten på våra SEO-tjänster

Aaron Axelssons profilsida