Blogg & Insikter

Donald Trump “Google-bombad” – Toppar söket för Idiot

Om du gör en bilsökning efter Idiot kommer du se en lång rad bilder på Donald Trump. Det är fråga om Google-bombing. Ungefär.

Den kanske mest kända Google-bomben sedan tidigare var när ett antal sökmotoroptimerare länkade till Vita Husets webbplats men länkar som nämnde Miserable Failure under George W Bushs tid vid makten. Den som då gjorde en sökning efter frasen fick upp Vita Husets presentation av Bush. Det som skett idag med “Idiot” är ungefär samma sak.

Bildsök för Idiot

Det har precis som i en äkta Google-bomb, länkats till bilder på Trump med ankartexten (en stark rankingfaktor i Googles algoritm) Idiot men huvudparten av bilderna som syns är faktiskt publicerade antingen med filnamn som innehåller idiot eller i artiklar som nämner ordet. Det är inte i strikt mening vad som brukar kallas en Google-bomb utan helt enkelt vanlig sökmotoroptimering där någon optimerat dessa bilder för att synas i just det sökresultatet. Liknande har gjorts i Sverige för ett antal år sedan där sökresultatet för Erik Hellsborn innehöll bilder på bajs.

Bakgrunden ska vara att man försökt koppla Green Days American Idiot till Trumps besök i Storbritannien, vi har inte lyckats hitta bevis för det men det låter troligt.

En äkta Google-bomb innebär alltså att bilder eller sidor som alls inte optimerats för ett visst resultat flyger upp i det. Det är inte riktigt fallet här men det är ganska nära.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *