Blogg & Insikter

Fem tecken på att du har en teknikskuld att betala

Sajter som varit aktiva under en längre tid har ofta en teknikskuld att betala innan de kan ranka bra i sökmotorer. Ofta handlar det om arv sedan tidigare och det kan vara svårt för en ny webmaster att faktiskt veta. Här är fem tecken på att du har en teknikskuld att betala.

Du har gott om trafik till 404-sidor

404

En del sajter har massor av trafik som går till sidor som inte finns. Det är ett tydligt tecken på att något har missats en gång i tiden. Det kan ha lite andra anledningar men ofta beror det på att man migrerat sajten och inte gjort ordentliga redirects. Det du behöver göra är att få grepp över samtliga sidor som har inlänkar eller trafik och se till att de pekas rätt.

Om du lägger till innehåll rankar det bättre än det tidigare

Om du publicerar nytt innehåll, till exempel nyheter eller bloggposter, och det automatiskt tar bra positioner samtidigt som dina landningssidor aldrig riktigt vill ta sig fram i sökresultaten har du ett problem. Förmodligen har din sajt redan den inneboende auktoriteten Google kräver men din teknik hänger inte med. Du behöver göra en ordentlig on page och förstå vad som är fel i din plattform.

Startsidan driver ovanligt stor procent av trafiken

En startsida driver ofta mer trafik än andra sidor på en sajt, från sökmotorer likväl som från andra ställen. Om andelen är förvånande stor däremot, då kan det antyda att sajten inte alls fungerar som den ska i sökresultaten. En hälsosam sajt har gott om trafik till undersidorna, detta om auktoriteten sprider sig på rätt sätt i sajten och om Google klarar av att indexera den på ett bra sätt. Att fixa det här problemet kan ge ett enormt uppsving i trafik.

AdWords är Mycket lönsammare än organisk trafik

Annonsering i sökresultaten och sökmotoroptimering har ungefär samma publik, det är samma sökresultat man är synlig i. Rimligtvis ska de båda följa varandra någorlunda i lönsamhet. Det kan finnas en del skillnad, konkurrensen kan se olika ut och Adwords har möjligheten att vara mycket mer riktat. Om skillnaden är stor däremot har du något fel på sajten.

Google Search Console ger dig ett överflöd av information

När du öppnar Google Search Console, får du panik av all information? I så fall har du förmodligen en teknikskuld att betala. Mer eller mindre så visar Seach Console bara olika typer av fel. Ju mer information du hittar där, desto fler fel på sajten. Det är lite överdrivet men inte jättelångt från sanningen. Ibland är det här ett tecken på att du har ett jättejobb framför dig, ibland behöver det inte vara lika fruktansvärt.

Vad gör du om du har en teknikskuld att betala?

En gammal sajt som genomgått några plattformsbyten har ibland ett hästjobb innan man alls kan börja sökmotoroptimera för att ta sig framåt. Det kan ibland kännas som ett oöverstigligt jobb men det finns ljusglimtar. En viktig sak att komma ihåg är att du har kontroll över tekniken, det gör att du själv aktivt kan påverka dina sökresultat och det är faktiskt något positivt. Du behöver kanske inte alls bygga auktoritet utan du kanske kan komma riktigt långt med att bara (!) rätta till felen på din sajt. Jag tycker nästan alltid det är värt att göra den satsningen.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *