Blogg & Insikter

Enkel och gratis omvärldsbevakning med hjälp av Google

Omvärldsbevakning är en tjänst som ofta kostar en relativt stor peng. För dig som är liten och inte har behov av en total tjänst går det att själv sätta upp en enkel omvärldsbevakning med hjälp av Google, helt gratis.

Google Alerts - startsida

Det allra första vi ska titta på är Google Alerts. Det är en tjänst för automatiska uppdateringar till din mailkorg när ett ämne nämns. Det går snabbt och smidigt att ställa in, välj bara sökord och fyll i de områden du är intresserad av. Tänk på att det kan behöva finliras lite för att få de relevanta nyheterna.

Inställningar i Google Alerts

Om du bara är aktiv i Sverige, och bara intresserad av det, så kom ihåg att avgränsa både språk och område, annars kan du få massor av onödiga mail med sådant som är totalt ointressant.

Google Alerts tar sin information från det som Googles spindlar hittat, vilket gör att det inte är en komplett lösning. Till exempel hämtas ingen information från papperstidningar (vilket andra tjänster har) och också mycket begränsat från sociala medier. Ofta hamnar papperstidningsartiklar också online vilket löser en del av den problematiken.

Ännu enklare omvärldsbevakning

Omvärldsbevakning med hjälp av Google Sök

En ännu enklare form är att använda sig av Googles “sökverktyg” som du hittar under fliken verktyg i sökresultatet. Där kan du göra inställningen att sortera efter datum, bara visa resultat från senaste dygnet, veckan eller månaden och rensa för rätt språk. Genom att helt enkelt söka med jämna mellanrum kan du få en hyfsad bild av vad som skrivs om företaget.

Google-sökning med operatörer

Ifall du får mycket irrelevanta träffar, som använder samma ord som du men som inte är relevant, brukar det gå att använda sig av operatörer (i det här fallet minus) för att rensa bort detta. I vårt exempel ovan finns dels serietidningen Brath och en slogan i Skottland (Alba gu Brath) som dyker upp med jämna mellanrum, därför har jag tagit bort dessa.

 

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *