Har ni missat kränkt-debatten? Vad sägs om lite data?

Google Trends graf för Kränkthet över tid
Pressen har under senaste tiden diskuterat huruvida vi är mer eller mindre lättkränkta nu jämfört med tidigare. Ingen av sidorna i debatten har någon data att backa upp sina argument med, förstås. Därför tänkte vi att det var dags att vi visade upp lite data på ämnet.

Lättkränkthet är svårt att mäta över tid men en indikator kan rimligtvis vara hur ofta man nämner kränkt i press och på webbplatser. Det finns tyvärr ingen data över det samlade internet innan 2004 på ämnet men det kanske kan vara tillräckligt intressant. En möjlig faktor till fel här är att språkbruk över tid kan förändras, även inom kortare tidsramar. Man kan helt enkelt ha valt andra ord.

Som du kan se i grafen verkar det snarast som att kränktheten hamnat på en ganska låg nivå 2007-2011, jämfört med både för och efter. Kanske är det så att den upplevda lättkränktheten är högre eftersom det är mer kränkt just nu senaste åren men det handlar snarare om en återgång till innan 2007 än någon faktiskt ökning.

Datan kommer från Google Trends som är ett oerhört bra litet verktyg för att mäta intresse, här får man både med om det skrivits och om det sökts efter de termer man undersöker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *