Blogg & Insikter

Snart kan IP-adresser döljas i Google Chrome

En intressant utveckling börjar ta form inom webbläsarvärlden och kan påverka oss digitala marknadsförare och SEO-specialister inom en snar framtid. Google Chrome förbereder sig för att testa en ny funktion som tillåter användare att dölja sina IP-adresser. Den senaste nyheten, rapporterad av bland annat Bleeping Computer pekar på att detta drag kommer att öka användarnas online-integritet och säkerhet genom att förhindra att deras exakta IP-adresser avslöjas till de webbplatser de besöker. Det är dock ett aktivt val som användare behöver göra, så det är inget som kommer att vara en default inställning för användare.

Effekterna av IP-anonymisering

Vad denna förändring, om den rullas ut, får för effekter är svårt att säga. Även om detta initiativ har fått positiv respons från en del användare och experter inom integritetsfrågor, har vissa röster uttryckt oro över dess potentiella inverkan på webbplatsers förmåga att bekämpa skadlig aktivitet och bedrägerier. Trots detta är det tydligt att denna nya funktion markerar en viktig utveckling i riktning mot att ge användare ökad kontroll över sin digitala integritet och säkerhet.

För oss som arbetar med sökmotoroptimering kommer denna förändring sannolikt att medföra förändringar i hur vi analyserar och spårar trafik. Det kan också ha en påverkan på de sajter som förlitar sig på geotargeting för deras olika språkversioner. Vi vet dock inte tillräckligt för att dra några slutsatser men det skulle kunna bli så att hreflang-taggar kan komma att bli allt viktigare för sajter på olika språk.

Som mycket annat med spårning under senaste året kommer detta av allt att döma kräva en anpassning av strategier för att hålla jämna steg med det förändrade landskapet av användarbeteenden och sökpreferenser.

 

Anders Bohman

Senior SEO-Specialist

Anders arbetar som SEO-specialist på kontoret i Örnsköldsvik.

Anders Bohmans profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *