Blogg & Insikter

Konverteringsknas del 2 – Skillnad mellan klick och sessioner i Analytics för Google Ads-annonsering

I inläggserien Konverteringsknas går vi igenom olika spårningsrelaterade faktorer som kan ha inverkan på konverteringsmätningen i din Google Ads-annonsering. De olika punkterna vi tar upp kan användas som checklista vid felsökning eller uppstart av nytt Ads-konto.

I vår andra del om faktorer som kan ställa till det för konverteringsspårningen i Ads-annonseringen (del 1 om betalkällor i hänvisningskanalen kan du hitta här) ska vi ta en närmare titt på hur Ads-klick och Analytics-sessioner förhåller sig till varandra, och hur det kan påverka konverteringsmätningen. De olika exempel som tas upp nedan är alltså alla baserade på en set-up där konverteringarna importeras från Analytics till Ads – de kan appliceras på såväl e-handelspårning som målspårning.

Konverteringsgrad i Ads vs. Analytics

Som du kanske vet så skiljer sig Google Ads och Google Analytics åt i hur konverteringsgrad räknas ut:

  • Konverteringsgrad i Google Ads: konverteringar/klick
  • Konverteringsgrad i Google Analytics: konverteringar(mål eller transaktioner)/sessioner

Detta kan ha en avgörande roll i vissa situationer när man ser konverteringsgraden falla i Google Ads-gränssnittet, medan den ligger stabilt i Google Analytics. I dessa fall kan det vara läge att slänga ett öga på Google Ads-rapporten i Google Analytics för att se hur antalet sessioner förhåller sig till antalet klick. Eftersom att det är möjligt för samma användare att återvända och starta nya sessioner utan att för den sakens skull klicka på en Ads-annons igen så är antalet sessioner vanligtvis något fler än klicken. Märker man att förhållandet istället är det omvända – att antalet klick är fler än antalet sessioner – så kan det vara något som inte ligger rätt till. Detta kan bero på lite olika faktorer, men vi kommer att fokusera på de vanligaste orsakerna (plus en bonus!).

301/302 redirects på grund av slarv med underhåll av final URLs (eller slarv i kommunikation med sajtansvarig)

Allt som oftast rör sig den här typen av problem om att besökaren efter att ha klickat på en annons omdirigeras till en annan sida innan Analytics har hunnit identifiera källan till besöket (Google Ads, i detta fall). I dessa fall kategoriseras besökaren som inkommen genom Direkt-källan eller Google Organiskt i Analytics, istället för Google Ads. Detta uppstår när webbsidor i samband med till exempel omstrukturering av sajt eller tillägg av SSL-certifikat (och byter från http:// till https://) pekas om utan att final URL i Ads-annonserna uppdateras.

För att minimera risken för den här typen av problem är det rekommenderat att regelbundet kontrollera länkarna i kontot för att se till att de landar på rätt sidor. Glöm inte bort att även kontrollera annonstillägg som webbplatslänkstillägg när du gör kollen.

Fel i implementation av spårningstagg

Det händer även att fel uppstår med spårningstaggarna, och att Analytics därför inte identifierar trafikkällan korrekt när besökaren landar på sajten. För denna typ av problem är lösningen mer komplicerad och teknisk än att bara byta URLerna i annonserna.

EXTRA BONUS – Gmail-annonsering i Display

Som en extra bonus vill jag här även lyfta Display-annonsering i Gmail som en orsak till diskrepans mellan klick och sessioner. Anledningen till att jag betecknar den som en bonus-punkt är att det i detta fall inte rör sig om ett spårningsfel, utan är ett resultat av annonsformatet. Gmail-annonser skiljer sig nämligen från Googles övriga annonsformat i det att i ett klick på dem inte leder användaren vidare till sajten utan istället expanderar annonsen till ett större e-postformat. Från den expanderade annonsen kan användaren klicka sig vidare till sajten och därigenom generera en ny Analytics-session.

Karl Lindgren

SEM-specialist

13 december, 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *