Blogg & Insikter

Vad är konverteringsoptimering

Konverteringsoptimering är arbetet med att fövandla besökare till kunder. CRO (Conversion Rate Optimization) går ofta hand i hand med sökmotoroptimering och sökannonsering och det ska vi titta lite närmare på idag.

Själva grunden i konverteringsoptimering är att få besökare att göra vad du vill att den ska göra på din sajt eller sida. Om du driver en e-handel är målet nästan alltid att du vill att besökaren ska genomföra ett köp men det kan, särskilt på andra typer av sajter, också innebära sådant som registrering för nyhetsbrev, offertförfrågan eller ibland så mycket interaktion som möjligt (om annonsvisningar är målet).

Hur börjar man med konverteringsoptimering?

Det första steget för nästan alla som arbetar med konverteringsoptimering är att tydligt definera målen och bestämma hur man ska mäta dessa. Det kanske låter extremt elementärt men låt mig använda den här sajten som exempel. Vi vill rent generellt få fler kunder med större budgetar från sajten. Det är inte helt lätt att mäta däremot varför vi har brutit ned till mål som fungerar bättre för oss. Vi definerar då målen som besökare som tar kontakt, antingen via formulär, mail eller telefon.

En besökare som tar kontakt behöver inte tvunget betyda en ny kund men så fort de gjort det så har vi fått koll på vilka det är och vad de vill. Innan de gjort någon av ovanstående tre har vi ingen eller mycket lite aning om vem besökaren faktiskt är. Vi har alltså definerat dessa tre som konverteringar.

Nästa steg – bestäm

Nästa steg är att bestämma och fokusera. Varje besökare kommer att först komma till en sida på din sajt, en landningssida. När besökaren kommit till sin landningssida, vad vill du att den ska göra där och hur underlättar du för att det ska hända?

Konverteringsoptimering Gardenhome.se

Om vi tittar på ett exempel. Gardenhome.se som är ett av våra egna projekt. Rent generellt i butiken vill vi att besökaren ska handla trädgårdsprodukter. På just den specifika sidan som vi ser på bilden vill vi att de ska köpa Gnistan. Nu är det här inget underverk av konvertering, vi har precis börjat vårt arbete med Gardenhomes konverteringsgrad och det är ett arbete som tar tid.

Utifrån målen för de enskilda sidorna sätter man planen. Börja med att sätta dig in i vad som hindrar, det är ofta en fråga om att ta bort hinder, besökaren från att köpa produkten på den sidan. Det kan finnas många brister, sidan kanske inte inger det förtroende som krävs eller det är kanske otydligt vad man förväntas göra på sidan?

Ofta brukar en väg framåt vara att skala bort det som är onödigt, gör det enkelt för besökaren att förstå vad du erbjuder. Dessutom har du här lite tur, du behöver inte vara spot on direkt för du kommer få möjlighet att testa.

Verktyg för konverteringsoptimering

Som tur är finns det ett redskap att använda som gör att det går att komma framåt, annars skulle vi alla bara famla i mörkret. Det handlar om A/B-splittest eller multivariabeltest. Idén bakom A/B-splittest är enkel, du visar en version av sidan för vissa besökare och en annan version för andra besökare. När du kommit upp i tillräcklig mängd vet du vilken version som fungerar bäst. Då utgår du från den i nästa iteration. Multivaribeltestet är lite smartare då du kan testa fler saker samtidigt. För att genomföra de här testen finns det verktyg och vi har två favoriter bland dessa:

Använd datan för slutsatser

När du fått fram data för hur besökaren reagerar på dina förändringar behöver du dra slutsatser. Varför är den ena sidan bättre på att konvertera än den andra? Kan du gå ännu längre i det eller är det något annat som saknas nu? Du behöver nämligen gå tillbaka till planeringsstadiet nu, du måste förstå vad du ska göra med din nya, bättre konverterande, sida. Vad saknas på den för att få besökaren att konvertera ännu bättre?

Nu kan du iterera processen om och om igen. Sätt en plan, implementera, mät och dra slutsatser.

Sammanfattning av metoden

Börja med att definera vad du vill uppnå. Vad är en konvertering? Nästa steg är att sätta sig in i vad besökaren behöver för att göra det du vill att den ska göra. Implementera och testa din tes. Gå tillbaka till återigen titta på sidan när du fått testresultat, implementera och testa än en gång. Fortsätt.

Hur hör det ihop med sökmotoroptimering och annonsering?

CRO i serp

I många av stegen både när man arbetar med sökmotoroptimering och sökordsannonsering behöver man hålla fokus på konvertering. Det är lätt att tro att konverteringsoptimeringen börjar när besökaren anlänt men för att bli riktigt effektiv behöver den börja redan innan.

Fundera ett tag över sökordsanalys. En besökare som sökt efter “Köp eldfat” som i exemplet ovan. Hur stor är sannolikheten att denne faktiskt köper eldfatet i slutändan jämfört med någon som sökt efter “Hur gör man upp eld”? Det är en lite extrem jämförelse men alla sidorna i sökresultatet ovan skulle kunna vara relevanta för “Vad är ett eldfat” eller “Gratis eldfat”. Inget av de sökorden skulle vara lika bra konverterande som “köp eldfat”.

Du får dessutom här en lite bättre styrning på vad som förväntas av varje sida på sajten. Med en ordentligt genomförd sökmotoroptimering och en sökordsanalys till grunden för den vet du redan vad besökaren är ute efter på den specifika sidan. Du kan också se till att ditt erbjudande visas för rätt människor. För sökordsannonseringen är det här direkt livsviktigt. Här testar man annonser på samma sätt som vi pratade om att testa landningssidor tidigare, vilken konverterar bäst till bäst pris är den ständiga frågan.

CRO och SEO är inte samma sak

Till sist så finns det de som hävdar att arbetet med dessa discipliner är samma sak. De har väldigt många beröringspunkter men arbetet i sig är väsenskilt. Att bygga arenor och att spela hockey borde det vara samma jobb eller är det så att båda kräver specialistkompetens så att det är orimligt att tänka sig att NHL-killarna bygger sina egna spelplaner?

 

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *