Blogg & Insikter

Så ser lönerna ut inom SEO och SEM 2018

Hur mycket lön kan du förvänta dig inom SEO eller SEM? Braths årliga branschundersökning är här. 

Braths branschundersökning är klar för i år och vi har fått in några fler svar än förra året, i år landade vi på 59. Som du förstår är det inte ett underlag för statistik men då branschen är liten kan det ändå vara en fingervisning, undersökningen visar åtminstone hur situationen ser ut för dessa 59. Nog om det, här kommer siffrorna.

Aktuella siffror hittar du här: Löner inom SEO och SEM 2021

Årets branschundersökning

Dags att byta jobb?

Hur stor andel har funderat på, blivit erbjuden eller har bytt jobb inom SEO eller SEM

Av de som svarat i årets undersökning har 50% funderat på att byta jobb under senaste året. 68% har fått erbjudande om ett nytt jobb, vilket är en hög siffra men faktiskt en minskning från förra årets undersökning där 80% av svarande hade fått erbjudande. 30% har under året bytt jobb.

Var tjänar man bäst?

Lön efter geografiskt område

Det är vissa skillnader geografiskt och dessa stämmer väl överens med förra året. Skillnaden här är att Norrland klättrat om Svealand och Götaland (om vi inte räknar in Stockholm i Svealand) i löner under året.

 • Götaland: 33 000 kr/mån
 • Svealand utom Stockholm: 32 000 kr/mån
 • Stockholm: 38 395 kr/mån
 • Norrland: 35 990 kr/mån

Hur mycket ökar lönen per år?

Lön efter antal år i branschen

Löneökningen är ganska rejäl i branschen, där någon med 1 år eller mindre erfarenhet snittar på 28 606 kr/mån medan en med 8 år eller fler i branschen ligger över 45 000 i snittlön. Skillnaden mellan första året i branschen och de man kan räkna som mest seniora visar en löneökning på 2 148 kr per år i månadslön.

 • 1 år: 28 606 kr/mån
 • 2-4 år: 35 553 kr/mån
 • 5-7 år: 40 032 kr/mån
 • 8 år eller mer: 45 791 kr/mån

Jobba på en liten byrå eller ett storbolag?

Lön efter antal anställda i branschen

Var är det bäst att jobba, där många andra jobbar med sökmarknadsföring eller där man är ensam i rollen? Bilden ovan visar lön utifrån antal anställda på företaget som också jobbar med SEO eller SEM.

 • 1 anställd: 37 435 kr/mån
 • 2-7 anställda: 34 420 kr/mån
 • 7-14 anställda: 41 527 kr/mån
 • 15-30 anställda: 37 548 kr/mån
 • 31 eller fler: 37 500 kr/mån

Snittlönen

Och till sist, vad är snittlönen för samtliga: 36 950 kr/mån, lite lägre i år än förra årets siffra på 38 944 kr. Vi kan nog utgå från att det inte skett en lönesänkning i branschen utan att det är skillnad på vilka som svarat.

 

Magnus Bråth

Marknadschef & Grundare

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida

5 kommentarer

  Bra djuplodad artikel Magnus. Extrem löneutveckling må jag säga.

  Svara

  Lite nyfiken på var erfarenhetskraven ligger, rent generellt, för de som blir sugna på att kliva in i branschen. Vad är de mest basala kraven och vad är en bra bonus att behärska vid en rekrytering? Är självlärda kunskaper något värt eller krävs det någon formell utbildning? Oddsen för en som är 50+ att byta bana?
  En kompis som undrar 🙂

  Svara

  Samuel, tack ska du ha, hoppas den är till nytta. När det gäller löneutvecklingen så är jag övertygad om att det beror på att det helt enkelt finns för få som kan arbetet fortfarande. Det saknas alltid folk både inom SEO och SEM, det är åtminstone min känsla.

  Hasse, som det ser ut idag brukar inträdeskraven vara låga. Det är ofta många som söker men få som faktiskt har relevant utbildning. Att kunna visa på yrkesskicklighet, oavsett om man lärt sig själv eller från en utbildning brukar räcka långt.

  Svara

  Undrar om ni i framtiden kommer ha motsvarande löner som nyutexaminerade systemvetare. Det skulle inte förvåna mig om 10-20 år eller så. Jag tror också att SEO yrket kommer att bli mer komplext och ställa högre krav i framtiden.

  Svara

  Jag tror att du kanske missförstår hur de flesta SEO-byråer fungerar och komplexiteten i sökmotoroptimering. De grundläggande uppgifter som någon med juniortjänst gör kan i mina ögon mest jämföras med utbildning. En systemvetare som du jämför med har ett antal års utbildning, något som helt enkelt inte finns inom SEO. Med tre års erfarenhet (motsvarande en kort universitetsutbildning) så startar sökmotoroptimeraren på 35.000. och kan i princip räkna med att dubbla lönen på en handfull år.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *