Blogg & Insikter

Vanligaste knepen för en snabbare sajt

Google vill att alla sajter ska vara snabba, det har de varit väldigt tydliga med. Chanserna att ta positioner ökar om din sajt laddar snabbt, både i mobil och på datorn. Effekten blir också att sajten är mer användarvänlig, en annan del som Google uppskattar. Förr i tiden, under modemets glansdagar, väntade vi tålmodigt i 1-2 minuter för att bli uppkopplade på nätet. Idag räknar man laddningstider i millisekunder! Och besökarens tålamod har sjunkit i takt med hastighetens ökning.

Det finns en rad åtgärder som kan hjälpa, beroende på vad din sajt har problem med. I den här artikeln får du veta de vanligaste orsakerna till en trög sajt och knepen för att fixa problemen.

Felsök sajten

Börja med att hitta ett lämpligt program som kan upptäcka svagheter eller överbelastningar. Googles PageSpeed Insights, som vi skrivit om tidigare, är ett populärt verktyg. Programmet läser av domänen och slår resultatet mot Googles egna riktlinjer och preferenser. Resultatet visar om och var sajten kan förbättras. Det är ett ovärderligt felsökningsverktyg för att hitta flaskhalsar och problem.

Rapporten kan te sig väldigt teknisk och innehåller främmande termer för dem som inte är väl bevandrad på området. Ett alternativ är att använda verktyget för att upptäcka problem och sedan förmedla rapporten till specialister för ytterligare hjälp.

Komprimera bilder

Många är rädd för att små bildstorlekar betyder att bilder kommer att se “pixliga ut” och väljer därmed mer högupplösta bilder att presentera på sajten. Nackdelen är att bilderna tar längre tid att ladda.

Bästa besparingen får du genom att komprimera bilderna så mycket du vågar. Du kan även ändra inställningar så att bilder som döljs längre ned på sajten inte laddas förrän besökaren börjar scrolla nedåt.

Du kan också spara in på storleken genom att byta filformat. Majoriteten av bilderna på nätet idag är JPEG- eller PNG-format. Google rekommenderar WebP-format, ett relativt nytt bildformat som erbjuder nära inpå förlustfri komprimering av dina bilder. Det stämmer att en sajt blir mycket snabbare med WebP-bilder jämfört med traditionella filformat. Trots det skulle vi vilja be er att sitta lugnt i båten ett tag till. Det är komplicerat att byta ut alla bilder till ett nytt format, och det är långt ifrån säkert att det är just WebP som blir framtidens filformat.

Ändra din cachelagring

Cacheminne lagrar instruktioner och data under en kortare period. Det mellanlagras på datorn eller servern så informationen snabbt kan hämtas när du återvänder. När du får en återkommande besökaren undersöker cacheminnet om det finns några uppdatering på din sajt att ladda ned. I så fall laddas dessa ned, annars hämtar cachen din sajt från minnet och laddar upp innehållet.

Undersök vilken cachelagringspolicy som din domän har idag, ibland finns ingen alls. Det betyder att även återkommande besökare måste vänta lite längre eftersom sajten laddas upp som det vore första gången. Genom att ställa in cachelagring på 30 dagar säkerställer du att besökare som återkommer inom den tidsramen snabbt kommer in på sajten och kan fortsätta läsa eller shoppa på din domän.

JavaScript & CSS

Nu kommer vi in på tekniska saker. Nu måste vi snacka lite kod. Det är kanske inte det enklaste knepet för en snabbare sajt, men ett av de vanligaste problemen och därför vill vi belysa även sajtkoden.

JavaScript

JavaScript har länge varit ett problem för Google. Den har svårt att läsa vad JavaScript gör och betyder samt att JavaScript tar tid att ladda. Nyligen släpptes dock Googles nya bot, som vi meddelade om här, som sägs vara bättre på att läsa och hantera JavaScript. Detta kan alltså vara på väg att förändras.

När sajten håller på att laddas kan laddningen behöva ta flera pauser för att läsa in olika skript vilket leder till flaskhalsar. För att lösa problemet kan du antingen banta ned mängden JavaScript på sajten, eller ändra i koden för effektivare inläsning. Det är ingenting du gör själv som novis, men en rekommenderad åtgärd om du har mycket JavaScript på sajten.

Stilmallar – CSS

Det är genom CSS, eller stilmallar, som vi får en layout och design på sajten. Webbläsaren kommer inte att ladda innehåller förrän den har fått CSS-instruktioner eftersom dessa kan förändra hur innehåll ska visas. Laddningstiderna kan försämras genom återkommande layoutförfrågningar och rundgångar i koden.

Du kan skjuta upp webbläsarens inläsning av icke-kritisk CSS och förhindra att den läser in externa stilmallar som inte behövs för tillfället. Kritisk CSS ska helst vara inline, alltså ligga direkt i koden och inte som en extern stilmall som webbläsaren behöver ladda ned och parsa.

Som du märker går det att snabba upp sajten med enkla och mer utmanande metoder. Det finns gott om informationen på nätet om hur du ändra filformat och ställer in cachen.

Vi rekommenderar att du endast vänder dig till tillförlitliga källor om du behöver hjälp med sajtkoden, i fel händer kan ett litet problem växa till ett stort.

Lycka till!

Caroline Danielsson

Senior SEO-specialist

Caroline är senior SEO-specialist på Örnsköldsvikskontoret och team leader för SEO-avdelningen

Caroline Danielssons profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *