Blogg & Insikter

Våra tankar om 6 timmars arbetsdag

Igår var var jag med på ett debattprogram om 6 timmars arbetsdag. Det väckte många tankar hos mig, som jag skulle vilja dela med mig. 

Maria BråthVi har blivit utmärkta som bäst i branschen men hur kan vi vara bäst i branschen om inte vår personal mår bra, om vår personal är stressad, mår dåligt och otrivs på jobbet? 6 timmars arbetsdag är något vi bestämde att ha från starten. Inte på grund av någon politisk åsikt, eller någon jämställdhetsåsikt, utan för att vi bryr oss om vår personal på samma sätt att vi bryr oss om vårt företag. Vi tror att om personalen mår bra så mår företaget bra.

Vad är det då som gör att 6 timmars arbetsdag är så bra, i våra ögon sett? 

Vår personal hinner med livspusslet. Småbarnsföräldrar hinner med familjen och hemmet, och slipper, eller åtminstone minskar, på det dåliga samvetet att inte räcka till varken på jobbet eller hemma. Vi hinner varva ner efter jobbet, hinner laga och äta bra mat, hinner umgås med vänner, träna, vila och ladda batterierna. Detta gör att vi kan börja varje arbetsdag utvilade och redo att arbeta. I långa loppet är jag övertygad om att det kommer att minska , eller förhoppningsvis helt ta bort, långtidssjukskrivningar.

Att personalen uppskattar 6 timmars arbetsdag är inget jag tror, det är något jag vet. I debatten var den en kvinna som sa att om man tycker om sitt jobb så vill man jobba 8 timmar per dag. Så kan det förvisso vara, men jag tror att om man fick välja så skulle man välja att gå hem efter 6 timmar, för det finns annat i livet som man också tycker om att göra.

Vi tror att vi hinner göra lika mycket på 6 timmar som våra branschkollegor gör på 8 timmar. Vårt jobb är väldigt kreativt och man orkar inte jobba kreativt i högt tempo längre än 6 timmar. Om vi jobbade 8 timmar så skulle arbetstempot sänkas och tid för återhämtning kortas. Det är just när vi varvar ner och låter vår kropp och hjärna återhämtas som några av våra bästa idéer kommer till.

Ett bevis på att personalen mår bra är att deras släktingar och vänner söker jobb hos oss. Det visar att personalen pratar väl om företaget, något de inte skulle göra om de inte trivdes. Det är inte bara släktingar och vänner till personalen som söker jobb hos oss, vi får in ansökningar kontinuerligt, vare sig vi annonserar att vi söker personal eller inte. Det finns många orsaker till varför man vill jobba hos oss, 6 timmars arbetsdag är en av orsakerna. Detta gör att fler personer söker till oss och på så vis har vi större chans att hitta guldkorn, personer som är riktigt duktiga, som brinner för det vi gör på samma sätt som vi som ägare brinner för vårt företag. Att hitta rätt personal är en av de svåraste uppgifterna i mitt jobb. Just för att det är så otroligt viktigt att hitta och anställa rätt personer. Varje uppgift som ska göras, varje plats som ska fyllas är så viktig. Man kan inte vara Bäst i Branschen om inte varje person på företaget är duktig på sitt jobb och gör sitt yttersta i varje uppgift. Jag är stolt över våra anställda, de är våra guldkorn, och jag vet att de anställda är stolta över att jobba på Brath AB.

Maria Bråth

VD

Maria Bråths profilsida

2 kommentarer

  Jag enligt mininriktning och samhällets bästa samt minska sjukskrivningar samt att inte glöma bort att kanske barn med mår bättre och vara på fritids mindre än 10 timmar/dag! Skulle minska även föräldraroenning, för att våra barn skulle orka mer koncentrera sig i skolan ha mer energi och det dåliga ryktet om att Sverige har hamnat gansk långt ner i kön jämfört med andra europeiska länder skulle stiga!!!!

  Det är alltså 3- saker som är viktiga för Samhället så att man kan behålla denna välfärd som vi har!

  Jag tycker att det skulle vara en toppen och bra motivation så som för Stat, Medborgare i stort så som vuxna och våra barn! Slippa vara mer på dagis än vad föräldrarna arbetar per dag, det är sorgligt att man skall inte hinna under veckan ens kunna vara med barnet så som man vill……

  // Gani

  Svara

  Det gör stora skillnader på morgon och kväll, framförallt för dem som har lite mer pendlingsavstånd.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *