Blogg & Insikter

Våra tankar om 6 timmars arbetsdag

När vi startade Brath visste vi att vi ville ha 6 timmars arbetsdag och vi är ganska säkra på att det både är bra för företaget (åtminstone inte särskilt dåligt) och bra för våra anställda. 

Vi har valt att arbeta på kontoret 6 timmar per dag trots att vi har heltidslön. Nu förväntas alla i och för sig att lära sig mer och fördjupa sig i viss utsträckning på fritiden men inom områden som väljs själv i stor utsträckning. Vi är också ganska säkra på att det här är bra, för företaget likväl som för den anställda. Vi har haft kortare arbetsdagar sedan vi startade för ungefär 10 år sedan. Det har skrivits mycket om det, här hittar du ett urval av artiklar om oss. Många är negativa till idén med kortare arbetsdagar, många är positiva. Vi är övertygade om att det fungerar bra för oss och här är vår syn på saken. Det är självklart så att det finns nackdelar, vissa har svårt med de kortare dagarna då man kan uppleva att det är svårt att hinna med det man förväntas göra. Så är det förstås på arbetsplatser med normal arbetstid också och det finns, lika lite som hos någon annan, inget förbud mot att stanna kvar och göra klart om man hamnat efter.

Vad är det då som gör att 6 timmars arbetsdag är så bra, i våra ögon sett?

Till att börja med, det är skönt att kunna ta det lite lugnare. Jag själv behöver tid på morgonen för att samla ihop tankarna och komma igång, det är trevligt att kunna göra det utan att för den sakens skulle behöva sitta på kontoret hela kvällen. Det är väl den mest uppenbara fördelen.

Det blir enklare med så mycket annat för alla anställda. Istället för att köa på systembolaget när alla andra gör det så slutar vi en timme innan och löser ärenden lite lättare, en extra tidsvinst alltså. Det här tar sig många uttryck, behöver inte pendla i rusningstrafik, kan hämta barnen på dagis utan krångel och så vidare.

Vi mår bättre. Det är ganska tydligt att vi alla på kontoret mår bättre, det är lättare med ”livspussel” och det blir mer tid till familj. Det är inga problem att hinna med att träna innan jobbet, en tid när det är tomt på gymmet. Vi har en eller två extra timmar att laga middagen och vi är lite mer utvilade än vad alla andra är.

Det är lätt att rekrytera riktigt bra folk. När jag berättar att vi har sex timmars arbetsdag skiner alla upp. Det är naturligtvis inte helt enkelt att hitta all kompetens som kan behövas i Norrland men vi har förtur till alla de bästa, hårda papper för konkurrenten som ska försöka konkurrera med gratis Loka och och en fruktskål på måndagar.

Vår personal hinner med livspusslet. Småbarnsföräldrar hinner med familjen och hemmet, och slipper, eller åtminstone minskar, på det dåliga samvetet att inte räcka till varken på jobbet eller hemma. Vi hinner varva ner efter jobbet, hinner laga och äta bra mat, hinner umgås med vänner, träna, vila och ladda batterierna. Detta gör att vi kan börja varje arbetsdag utvilade och redo att arbeta. I långa loppet är jag övertygad om att det kommer att minska , eller förhoppningsvis helt ta bort, långtidssjukskrivningar.

Att personalen uppskattar 6 timmars arbetsdag är inget jag tror, det är något jag vet. I debatten var den en kvinna som sa att om man tycker om sitt jobb så vill man jobba 8 timmar per dag. Så kan det förvisso vara, men jag tror att om man fick välja så skulle man välja att gå hem efter 6 timmar, för det finns annat i livet som man också tycker om att göra.

Vi tror att vi hinner göra lika mycket på 6 timmar som våra branschkollegor gör på 8 timmar. Vårt jobb är väldigt kreativt och man orkar inte jobba kreativt i högt tempo längre än 6 timmar. Om vi jobbade 8 timmar så skulle arbetstempot sänkas och tid för återhämtning kortas. Det är just när vi varvar ner och låter vår kropp och hjärna återhämtas som några av våra bästa idéer kommer till.

Några påståenden som cirkulerar

Det har pratats mycket om våra 6-timmars dagar och förmodligen är orsaken att alla har en politisk agenda när det kommer till arbetstidsförkortning. Därför har jag valt att plocka upp några vanliga påståenden om våra arbetsdagar och försöka bemöta dem.

Påstående: Det fungerar i Norrland eftersom lönerna är låga

Vi har inte lägre löner än andra i branschen, oavsett var de sitter, snarare ligger vi lite över. Jag har personligen rekryterat personal inom SEO ett längre tag och är väl medveten om löneläget. Huruvida man har råd att ha kortare arbetsdag är heller inte en fråga om lön utan en fråga om marginal, en erfarnare företagare förstår det.

Påstående: Det är stressigare än att jobba 8 timmar

Det finns tecken på att vissa personer tycker att det blir mer stress, för man har bilden av att man måste vara klar klockan 16. Det är en problematik vi brottas med, det finns förstås inget förbud hos oss att jobba full tid, eller för den sakens skull sitta några extra timmar också. När vi undersöker noga hur mycket tid som läggs ner hos de individer som upplever sig stressade brukar det kunna motsvara normal arbetstid ungefär och min bild är att man vant sig vid att börja kl 09.00 och sluta 16.00, det känns inte längre som man vinner två timmar om dagen, det känns normalt.

Påstående: Det fungerar för att de är ett bemanningsföretag

Vi hyr inte ut personal alls, vi tar inte betalt per timme.

Påstående: Det är ett politiskt ställningstagande

Jag skulle aldrig använda mitt företag som ett slagträ i politik, jag är intresserad av att driva mitt företag så bra som möjligt. Jag vill bygga något bra och jag vill tjäna pengar. Om någon vill mena att det här inte är bra för mitt företag så skulle jag föreslå den enkla lösningen att bygga något bättre och konkurrera ut mig, innan du gjort det struntar jag faktiskt i din åsikt om vad som är bra för mitt företag.

Påstående: De har dålig lönsamhet och är inte konkurrenskraftiga

Den som följt oss ett tag vet att vi växt sedan starten. Pandemiåret var lite tungt då vi hade gott om stora kunder i resesegmentet men i år är vi på rätt spår igen och kommer slå omsättningsrekord igen. Vi har varit stadigt lönsamma sedan dag ett, också med undantag av förra året, och i år är ingen skillnad. Vi har fått utmärkelsen DI Gasell två år i rad, varit topp tio i “Tillväxtligan” som mäter omsättningsökning, i Västernorrland. Det är inget fel på tillväxten.

Till sist vill jag säga en sak som kanske lyser igenom i mina första svar. Jag är en stark anhängare av marknadsekonomi. Eventuella förståsigpåare och experter som tycker att de vet bäst hur företag fungerar får min respekt om de bevisar det, att sitta och gnälla över andra företags modeller och hävda att de är dåliga har inget som helst värde i mina ögon. Put your money where your mouth is. Till alla er som hejar på oss däremot (och gudarna ska veta att det haglat positiva kommentarer), tack ska ni ha, vi ska fortsätta göra vårt allra bästa för att alltid vara i framkant.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

24 augusti, 2021

3 kommentarer

  Jag enligt mininriktning och samhällets bästa samt minska sjukskrivningar samt att inte glöma bort att kanske barn med mår bättre och vara på fritids mindre än 10 timmar/dag! Skulle minska även föräldraroenning, för att våra barn skulle orka mer koncentrera sig i skolan ha mer energi och det dåliga ryktet om att Sverige har hamnat gansk långt ner i kön jämfört med andra europeiska länder skulle stiga!!!!

  Det är alltså 3- saker som är viktiga för Samhället så att man kan behålla denna välfärd som vi har!

  Jag tycker att det skulle vara en toppen och bra motivation så som för Stat, Medborgare i stort så som vuxna och våra barn! Slippa vara mer på dagis än vad föräldrarna arbetar per dag, det är sorgligt att man skall inte hinna under veckan ens kunna vara med barnet så som man vill……

  // Gani

  Svara

  Det gör stora skillnader på morgon och kväll, framförallt för dem som har lite mer pendlingsavstånd.

  Svara

  Jag tror man slutar krångla till det för sig.får bättre struktur och inser att allt går att göra effektivare bara man skiter i runtomkring snacket.körbara kör

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *