
Att lägga innehåll bakom en ”läs mer” eller i flikar har blivit allt mer populärt, särskilt sedan mobiltrafiken blivit allt viktigare. Google har gått ut med att de kommer hantera det som annan text, eftersom det är bra för användaren. Tyvärr är det inte sant, ännu.
Att lägga innehåll bakom flikar eller en läs mer-knapp är ett smidigt sätt att sortera mellan olika information på en sida. Tidigare har Google aktivt arbetat mot det förfarandet, de vill att de ska se samma sak som en besökare ser, exakt. Inom SEO har det varit ett smidigt sätt att få in mer innehåll på överpopulerade sidor och då har Google tyckt att det missbrukats.
Till slut fick Google krypa till korset och erkänna att för åtminstone mobilbesökarna var det orimligt med långa textblock att scrolla förbi. Man gick då ut med att man skulle hantera ”click to expand” annorlunda, enligt Gary Illyes var det nu ok att lägga innehåll på ett sådant sätt. Problemet är att det inte är sant.
Vi gjorde ett enkelt test
Som du vet tycker vi på Brath att man ska testa saker. Därför tyckte vi att det var läge att testa det här eftersom vi tyckt det låtit lite tveksamt. Det kan vara så att Illyes menar att det i framtiden kommer fungera så som han säger men uttalandet är från november och idag kan vi, fortfarande visa, att det inte tvunget är sant.
Vi tog helt enkelt vår sida som rankar på sökmotoroptimering och la innehåll bakom lite flikar. Nedan kan du se en bild av hur det ser ut i koden:
Och hur sidan ser ut för besökare:
Och hur ser det ut i Googles cache då?
Lägg märke till att texten inte finns med i Googles textcache. Den är helt enkelt inte med i indexet. Ta en titt själv på vår sida så ser du det tydligt, men du får göra det lite snabbt, det är en viktig sida och även om det är roligt med test så kommer vi att ändra tillbaka.
Vill Google mer än de klarar?
Det är oerhört sällan Google säger sådant som är direkt felaktigt. Ofta kan man få något luddigt, ofta kan det vara dimridåer men det är sällan rakt ut felaktigt. Det här stämmer helt enkelt inte och det får mig att undra om inte Google faktiskt försökte komma till rätta med det men misslyckades.

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.