Blogg & Insikter

Är vi först i Sverige med 6 timmars arbetsdag?

När vi startade Brath visste vi att vi ville ha 6 timmars arbetsdag och vi är ganska säkra på att det både är bra för företaget (åtminstone inte särskilt dåligt) och bra för våra anställda. Nu är vår fråga, är vi de enda i Sverige som insett det här?

Vi har valt att arbeta på kontoret 6 timmar per dag trots att vi har heltidslön. Nu förväntas alla i och för sig att lära sig mer och fördjupa sig i viss utsträckning på fritiden men inom områden som väljs själv i stor utsträckning. Vi är också ganska säkra på att det här är bra, för företaget likväl som för den anställda.

Bristen på nackdelar med sex timmars arbetsdag

Ingen arbetar effektivt åtta timmar i sträck, det är helt enkelt inte möjligt och särskilt inte med arbetsuppgifter där du förväntas vara smart hela tiden. Vi är övertygade om att procenten effektiv tid ökar när arbetstiden kortas (vi vet inte än men får väl se vad som händer) och därför förlorar företaget inte särskilt mycket faktiskt arbetat tid trots mycket mindre tid på kontoret.

När vi satt ner och tänkte igenom det här kunde vi inte komma på någon annan nackdel än en något mindre produktion, dessutom så pass lite mindre att det överskuggas lätt av de två extra timmarna ledigt.

Fördelarna med våra korta arbetsdagar

Till att börja med, det är skönt att kunna ta det lite lugnare. Jag själv behöver tid på morgonen för att samla ihop tankarna och komma igång, det är trevligt att kunna göra det utan att för den sakens skulle behöva sitta på kontoret hela kvällen. Det är väl den mest uppenbara föredelen.

Det blir enklare med så mycket annat för alla anställda. Istället för att köa på systembolaget när alla andra gör det så slutar vi en timme innan och löser ärenden lite lättare, en extra tidsvinst alltså. Det här tar sig många uttryck, behöver inte pendla i rusningstrafik, kan hämta barnen på dagis utan krångel och så vidare.

Vi mår bättre. Det är ganska tydligt att vi alla på kontoret mår bättre, det är lättare med ”livspussel” och det blir mer tid till familj. Det är inga problem att hinna med att träna innan jobbet, en tid när det är tomt på gymmet. Vi har en eller två extra timmar att laga middagen och vi är lite mer utvilade än vad alla andra är.

Det är lätt att rekrytera riktigt bra folk. När jag berättar att vi har sex timmars arbetsdag skiner alla upp. Det är naturligtvis inte helt enkelt att hitta all kompetens som kan behövas i Norrland men vi har förtur till alla de bästa, hårda papper för konkurrenten som ska försöka konkurrera med gratis Loka och och en fruktskål på måndagar.

Känner du till fler företag som gör så här?

Vi undrar om du känner till något annat företag som infört 6 timmars arbetsdag, vi skulle gärna utbyta erfarenheter och tankar. Även om du inte känner till något tar vi gärna emot dina åsikter, det är nytt för oss också och vi vill veta vad du tycker.

 

Magnus Bråth

Marknadschef & Grundare

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida

9 kommentarer

  Jag känner inte till något företag som kör sex timmars arbetsdag, men jag tycker att det låter grymt bra för både företag och anställda och skulle själv väldigt gärna jobba så. Eftersom jag är ensam med tre (skol-)barn på halvtid, vilket ger en väldigt stressig vardag, så hade det gjort enorm skillnad för mig om det var möjligt. Synd att ni finns i Norrland. 😉

  Nu ska jag absolut inte klaga som har möjlighet att jobba två dagar i veckan hemifrån istället – det är inte alla som kan det – men sex timmars arbetsdag skulle ändå vara väldigt lockande om jag sökte nytt jobb.

  Svara

  Jag tycker det är en kanonidé om ni kan få det att gå runt. Självklart mår man bättre, och som du skriver Magnus så är det en rejäl trumf på hand när man jagar bra arbetskraft.

  Vi arbetar med flex och tio minuters rast per timme (dvs 80 minuter om dagen), och en friskvårdstimme resp en utvecklingstimme (personlig utveckling vill säga) per vecka. Är själv övertygad om att den minskade arbetstiden med råge vägs upp av ökad effektivitet och högre kvalitet.

  Svara

  Jag har för mig att jag har hört att de kör 6-timmarsdagar på Toyota i Göteborg. Det kan vara nån slags produktion/verkstad, men jag vet inte.

  Heja er i alla fall och lycka till!

  Svara

  […] arbetsgivare skrev ett blogginlägg om vår arbetstid på vårt företag, och jag tänkte att jag som anställd ska ge min bild hur jag […]

  Svara

  Tror det är klockrent och vi är på samma spår själva. Har än så länge 36 timmars arbetsvecka som standard men målet är att ta oss ned till 32 timmar så småningom. Men eftersom vi samtidigt försöker bygga verktyg och förnya en gammal branschs arbetssätt…ja, vi tar babysteps, helt enkelt. 😉

  Vi kikar även på att övergå till årsarbetstid snarare än veckoarbetstid för att ha lite mer flexibilitet mellan hög- och lågsäsong. Arbetsbördan för en redovisningsbyrå är ju väsentligt högre under första halvåret än andra.

  Kul att ni går i bräschen för kortare arbetstid. Jag har en liten hobbyteori om att detta är vad hela Sverige borde ha gjort när vi var top-of-the-world för 30-40 år sedan. Kortare arbetstid ger fler i arbete och lägre arbetslöshet, friskare människor och lägre sjukvårdskostnader, samt en högre levnadskvalité. Men det är som sagt en hobbyteori. 🙂

  Svara

  Har ni fortfarande 6 timmars arbetsdag? (alt 30t/vecka)

  Svara

  Ja, vi har sedan starten arbetat våra kortare arbetsdagar och det ser inte ut att ändras på i framtiden heller. Under förutsättning att inte något väldigt stort händer.

  Svara

  […] Brath AB i Örnsköldsvik är ett litet konsultföretag som arbetar med sökoptimering. De var troligen först i Sverige med sex timmars arbetsdag. Det blev en succé. På Brath menar man att det inte är möjligt att arbeta effektivt i åtta timmar. De är övertygade om att procenten effektiv tid ökar när arbetstiden kortas. Effektiviteten blir helt enkelt högre när man inte är uttröttad av arbete. Vid rekrytering är det också en fördel. Folk söker sig till de företag som erbjuder sex timmars arbetsdag. De får fler ansökningar och ett större urval, och kan därmed välja de bästa. […]

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *