Bilder, filmer och spel

Vill du ha hjälp?

Bra digital marknadsföring ger bevisat mätbar och hög avkastning. Fyll i formuläret så hör vi av oss inom 48 timmar och berättar hur.

  Jag vill ha hjälp med

  Eller ring oss på 020-10 00 08

  <<Föregående

  En video-introduktion med Caroline Danielsson

  Det kan verka besynnerligt med en rubrik med tre så olika fenomen som bilder, filmer och spel. Sanningen är att de ser väldigt lika ut i en sökmotors ögon. De ser faktiskt mest ut som en tom svart ruta på sidan. Det här är ett problem men det finns vägar att förklara för sökmotorer vad det faktiskt är som publicerats på sidan. Oftast handlar det om vad som finns i närheten.

  Alt-attribut

  Det finns ett antal signaler som berättar för Google vad som finns på en bild, den främsta av dessa är Alt-attributet. Alt-attributet sätts på bilder i själva bildtaggen, se nedan:

  <img src=”raketbild.jpg” alt=”Stor röd raket”>

  Själva poängen med alt-attributet är att det ska beskriva bilden för den som av någon anledning inte har bilder aktiverat i sin webbläsare. Anledningen att inte ha det kan till exempel vara att man har en synskada och istället får innehållet uppläst för sig. Vanligt då är att det är just alt-attributet som blir uppläst.

  Det gör att Google tar alt-attributet på allvar, om du beskriver vad som finns på bilden i den lilla raden kommer du förbättra dina möjligheter att synas i sökresultaten. Det gäller inte bara i bildsök utan alt-attributet har även visat sig ha stor korrelation med en sidas placering i de vanliga sökresultaten. Korrelation är inte kausalitet men det finns några andra studier som visar att alt-attributet spelar roll. Dessutom vill du ändå använda det för bildsökets skull och det är inte särskilt tidskrävande jämfört med andra sökmotoroptimeringsåtgärder.

  Det finns ett antal saker att ta hänsyn till här, det är inte bara att proppa in sökord i alt-texten. Till att börja med så är det tänkt att alt-attributet ska beskriva bilden, om texten inte gör det så är det ett avsteg från HTML-standard och det är dessutom något som Google faktiskt manuellt kontrollerar. Om du vill synas på sökordet Grönsaker så är det alltså viktigt att du har en bild som faktiskt föreställer grönsaker heller än en Rymdraket. Genom att ha en bild som föreställer det du vill synas på och som har bra alt-text så ökar du dina chanser att synas och du ökar heller inte risken för någon form av negativ reaktion.

  Title-attribut

  Title-attribut på bilder är också något användbart även om det inte visar upp samma starka egenskaper som Alt. I de flesta moderna webbläsare är det title-attributet som visas om du hovrar över en bild. Det fungerar på samma sätt på länkar. Här kan du ta dig lite större friheter än med alt-texten, det är vad du vill visa upp för besökaren.

  Du lägger till title i bilden på precis samma sätt som alt:

  <img title=””Ännu” src=””bilden.jpg”” />

  Det tvistas något om huruvida en bilds titel faktiskt är en rankingsignal. Det finns mycket som talar för att det spelar roll däremot och det är heller inget som tar särskilt lång tid att implementera. I en webbshop kan man till exempel automatiskt sätta produktnamn och pris som titel på alla produktbilder, eller produktnamn och i vilken kategori den hör hemma.

  Källor:

   

  Tillbaka till startsidan…