Blogg & Insikter

Kan det vara bättre med mindre innehåll?

Väldigt stora sajter hade en gång i tiden enorma fördelar. Företag som Ehow förstod det och satte det i system fram till Panda-uppdateringen. Panda satte stopp för det och det kan vara så att det finns ännu fler anledningar att se över sitt innehåll idag.

Relativt många i SEO-samhället pratar idag om att minska ner på sidor på sajten. Vad man vanligtvis gör är att rensa bland sidor som ändå inte får trafik. Dels för att prioritera de sidor på sajten som är viktiga men också för att anpassa sig i en Panda-värld. Om du har en stor mängd sidor på sajten som kan bedömas som ointressanta, då finns det risk att du påverkas av Panda.

Inte minst gäller det här duplicate content, vi har de senaste månaderna sett ännu större framgångar av att rensa bland duplikat än vad vi sett tidigare. Genom att rensa bland till exempel filtreringar i webbshoppar, antingen genom att slå ihop sidor eller med canonical har vi sett stora hopp uppåt i trafik. Det har man visserligen alltid sett men på slutet har skillnaderna varit mycket stora. Värt att komma ihåg här är att det är svårt att bedöma storleken, vi kan inte värdera hur en viss sajt skulle agerat förr jämfört med nu. Vår bild är åtminstone att det ger mer effekt nu.

Åtgärder vettiga att fundera på

Vad ska du ta med dig av det här? Till att börja med så är det bombsäkert att det finns mycket goda skäl att hålla koll på sina duplicerade sidor. Motarbeta duplikat i så stor utsträckning du bara kan.

Fundera också på om du har gott om sidor på sajten som aldrig får trafik, fyller de verkligen någon funktion eller skulle du kunna ta bort eller slå ihop dem?

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

19 oktober, 2018

2 kommentarer

    Hur slår det här på ehandlare med mycket produkter de kanske inte säljer så ofta, dvs där det är lite trafik till just de produktsidorna? Kan det alltså vara bättre med ett mindre sortiment? Finns det någon magiskt gräns att fundera över?

    Svara

    Vi har framförallt sett det här på sajter med Väldigt mycket innehåll, mer än vad som är rimligt för nästan alla ehandlare. I teorin skulle det kunna vara något att ta i beaktande däremot.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *