Blogg & Insikter

Magnus svarar på frågorna

Magnus BråthEn stor artikel i Svenska Dagbladet med vår VD Maria idag har diskuterats ordentligt på nätet. Vi är övertygade om att många kanske vill veta vad som är sanningen istället för att hitta på i den debatten så tänkte vi ge lite bakgrund.

I skrivande stund har artikeln fått 235 kommentarer och gillats 5.700 gånger på Facebook. Det är tydligt att det finns ett stort intresse för ämnet sex timmars arbetsdag. Därför vill jag som huvudägare till Brath dela med mig av lite information som kanske kan göra debatten enklare, det påstås nämligen en hel massa konstigheter.

Påstående: Det fungerar i Norrland eftersom lönerna är låga

Magnus: Vi har inte lägre löner än andra i branschen, oavsett var de sitter, snarare ligger vi lite över. Jag har personligen rekryterat personal inom SEO ett längre tag och är väl medveten om löneläget. Huruvida man har råd att ha kortare arbetsdag är heller inte en fråga om lön utan en fråga om marginal, en erfarnare företagare förstår det.

Påstående: Det fungerar för att de är ett bemanningsföretag

Magnus: Vi hyr inte ut personal alls, vi tar inte betalt per timme. Att ta betalt per timme är nämligen något jag anser vara så dumt att det gör ont. Alla bra företag behöver kunna skalas upp, konsulttimmar skalar inte. Vi säljer en tjänst, som genererar intäkter åt våra kunder, vi tar betalt för den tjänsten och den kunskap vi tillför.

Påstående: Det är ett politiskt ställningstagande

Magnus: Den som känner mig vet att jag aldrig skulle rösta vänster. Jag skulle heller inte använda mitt företag som ett slagträ i politik, jag är intresserad av att driva mitt företag så bra som möjligt. Jag vill bygga något bra och jag vill tjäna pengar. Om någon vill mena att det här inte är bra för mitt företag så skulle jag föreslå den enkla lösningen att bygga något bättre och konkurrera ut mig, innan du gjort det struntar jag faktiskt i din åsikt om vad som är bra för mitt företag.

Påstående: De har dålig lönsamhet och är inte konkurrenskraftiga

Magnus: Den som följt oss ett tag vet att vi växer med 10-20% per månad i omsättning. Visst är det så att vi fokuserar på tillväxt just nu men det är verkligen inga fel på lönsamheten. Den som sett våra siffror från förra året (vårt första) ser att vi omsatte 3,6 Mkr. Vi redovisar augusti-augusti men verksamheten startade faktiskt inte förrän i januari då vi slog upp portarna (själva aktiebolaget fanns på plats innan). Det du ser där är alltså i princip omsättning från januari-augusti.

Om du vill ha lite aktuellare siffror (och vi är ju transparenta med det) så fakturerade vi strax över miljonen i januari och hittills i år ser resultatet ut att landa någonstans på 10-15%.

Vill också sticka ut hakan och säga att vi med största sannolikhet är åtminstone kommunens snabbast växande företag, om du vill hävda att vi inte är konkurrenskraftiga så borde det vara öppet mål för dig, om vi kan öka med tvåsiffriga procenttal varje månad utan att veta vad vi gör så borde vem som helst kunna bli rik i segmentet.

Till sist vill jag säga en sak som kanske lyser igenom i mina första svar. Jag är en stark anhängare av marknadsekonomi. Eventuella förståsigpåare och experter som tycker att de vet bäst hur företag fungerar får min respekt om de bevisar det, att sitta och gnälla över andra företags modeller och hävda att de är dåliga har inget som helst värde i mina ögon. Put your money where your mouth is. Till alla er som hejar på oss däremot (och gudarna ska veta att det haglat positiva kommentarer), tack ska ni ha, vi ska fortsätta göra vårt allra bästa för att alltid vara i framkant.

Aaron Axelsson

Head of SEO / Vice VD

Aaron jobbar som Head of SEO på Brath sedan 2014 och ansvarar för kvaliteten på våra SEO-tjänster

Aaron Axelssons profilsida