Blogg & Insikter

Rätten att bli glömd av Google

Man brukar säga att internet är för evigt och allt som händer på nätet också stannar där. Internet är lite som Las Vegas, med fler troll. Vi ska i denna artikel bena ut vad “rätten att bli glömd” egentligen innebär för dig som Google-användare och hur du kan gå tillväga om du vill att Google ska glömma bort dig. Vi tänkte också lära sig hur du kan gå tillväga om du vill hitta någon som har velat bli glömd av Google. För Google glömmer aldrig, egentligen.

Bakgrund om “Rätten att bli glömd”

Rätten att bli glömd är egentligen ingen ny företeelse trots att det under den senare delen av 2019 pratades mycket om denna rättighet. Att bli glömd av sökmotorerna, eller rätten till radering som man också kan säga, har varit en EU-rätt sedan 2014, då Google förlorade den då omtalade rättegången mot Spanien som ledde till att Google, och andra sökmotorer nu måste radera sökresultat i vissa fall.

Anledningen till att man under 2019 började prata om rätten att bli glömd var att Google fick igenom att denna rättighet endast skulle gälla EU-medborgare (samt medborgare från Norge, Schweiz, Lichtenstein och Island.). Rätten att bli glömd är således ingen global rättighet och sökresultat som tagits bort för oss Europeiska användare kan komma att vara kvar för andra användare, utanför EU.

När kan du bli bortglömd av Google?

Många verkar tro att man som användare ska försöka få Google att ta bort alla pinsamheter som man gjort genom åren men riktigt så enkelt är det inte. Att bli bortglömd av Google innebär egentligen att man kan ta bort sig själv från exempelvis sökresultat där man felaktigt figurerar eller om uppgifterna är inaktuella och/eller inte är av allmänintresse.

Google skriver själva att:

När vi utvärderar din begäran kommer vi att titta på om resultaten innehåller inaktuella uppgifter om ditt privatliv. Vi kommer även att titta på om det finns ett allmänintresse i att uppgifterna kvarstår i våra sökresultat, till exempel om de handlar om ekonomiska bedrägerier, tjänstefel, fällande domar eller ditt offentliga uppträdande som tjänsteman (vald eller inte vald).” (Google om rätten att glömmas bort)

Det går alltså inte att ta bort vad som helst om dig. Är det av allmänintresse kan Google neka din ansökan om att du ska glömmas bort. Då Google och andra sökmotorer kan avslå ansökan om att radera sökresultat där du figurerar finns det andra vägar att ta, mer om detta nedan.

Hur går du tillväga för att bli glömd av Google?

För att utnyttja din rätt att bli glömd av Google kan man besöka följande länk för vidare instruktioner
Då Google är så mycket mer än Google Sök är det lättast för dig som läser att navigera dig från denna sida, om du exempelvis vill ta bort dig från ett YouTube-klipp etcetera.

Det vanligaste är dock att man vill bli glömd från en sida som återfinns i Google Sök. För att göra detta måste man fylla i ett webbformulär med de URL:er där man figurerar och annan personlig information som hjälper Google att förstå varför man vill bli glömd, vilka sidor det berör och hur de hittar dessa sidor. Ju mer information som man kan tillhandahålla Google desto bättre. Google tar sedan ett beslut om de ska ta bort sidan i fråga eller inte, baserat på den information som ges.

Nedan går att se exempel på hur inledningen av detta formulär ser ut:

Bortglömd av Google Formulär

Hur kan du göra om du vill hitta någon som blivit bortglömd?

Eftersom Rätten att bli glömd endast gäller EU-medborgare och ett fåtal andra områden inom Europa, behöver Google och andra sökmotorer inte radera de sökresultat som du finns med i andra delar av världen. Detta är en relativt ny lag, som gick igenom 2019, vars konsekvens har blivit att Google och andra sökmotorer kan fortsätta att visa sökresultaten som tagits bort.

Om du är bosatt i ett EU-land och vill leta efter någon information som du vet har tagits bort på grund av att något velat bli bortglömd, kan du numera ta hjälp av ett så kallat “VPN” (Virtual Private Network) som får det att se ut som att du befinner utanför Eurozonen.
Vad kan man göra om Google nekar din ansökan om att bli bortglömd?
Om man får sin ansökan nekad av Google, eller någon annan sökmotor för den delen, kan man i Sverige vända sig till datainspektionen och få vägledning.

För att skicka en förfrågan till datainspektionen kan ni besöka följande sida:

Disclaimer:

Vi på Brath är specialister på att få våra kunder att synas högt i sökresultatet på Google och driva organisk trafik. Denna artikel syftar till att informera om möjligheterna till att få sig själv borttagen från Google. Vi vill dock vara tydliga med att artikeln inte ska ses och tolkas som rättsliga råd. För detta rekommenderar vi att ta kontakt med en jurist, datainspektionen eller Google direkt.

Anders Bohman

Senior SEO-Specialist

Anders arbetar som SEO-specialist på kontoret i Örnsköldsvik.

Anders Bohmans profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *