Blogg & Insikter

SEO och PPC i konverteringstratten

SEO PPC

SEO och PPC kan verka väldigt lika och på många sätt är de det, det är inte alltid sant för de kan göra olika arbete. Det finns några inneboende egenskaper i de båda disciplinerna som gör att de får helt olika funktion i vissa lägen. I konverteringstratten, till exempel, kan de fylla helt olika funktioner.

Under fredagen kom jag från ett intressant möte där vi bland annat pratat om sökmotoroptimeringens och sökordsannonseringens plats i konverteringstratten. Det slog mig direkt efter mötet hur bra det beskriver skillnaderna mellan annonsering och optimering. Jag har satt ihop en tratt nedan, det finns ingen särskild tanke bakom de olika stegen utan den är tänkt att reflektera hur de flesta ser på sin egen konvertering. I toppen är det någon form av upptäckande-fas, i mitten har ett intresse väckts och i sista steget är man beredd att köpa. Om du inte känner igen den här typen av trattar sedan tidigare så ser man det alltså som en köpresa. En tänkt kund kommer in någonstans (ofta i toppen) och ska sedan på något smart sätt transporteras nedåt i tratten för att till sist genomföra ett köp. Det du ska ta en extra titt på är SEO och PPC på bilden.

seo-konverteringstunnel

 

Ofta fokuserar man inom både sökmotoroptimering och sökordsannonsering på det allra sista steget. Det är inte särskilt konstigt, det är riktigt lätt att mäta resultaten och ofta är det här man hittar den lägst hängande frukten. Många i sina websatsningar missar av någon konstig anledning just det här steget. Man har banners, bygger varumärke och satsar på content marketing men när besökaren till sist är redo att köpa så har man helt missat att fånga upp dessa och de hamnar på prisjakt, ebay eller liknande. Själva huvudpoängen med både SEO och PPC är att du kan täta igen det sista steget. När kunden bestämt sig för att köpa en brödrost i gjutjärn så finns du där och är redo att sälja en.

Det behöver inte alltid vara det enda

Det behöver inte vara där du fokuserar med din satsning, särskilt inte om du redan tagit ett rejält grepp om det steget. Särskilt inom PPC är det här något som är relativt lätt att mäta och göra, efter en tid ska du veta vilka sökord inom ditt segment som har köpintent och vilka som inte har det. Orden som är dina bäst konverterande kommer att finnas längst ner i tratten. Jämför Köpa ny Audi med Avgaser fusk Audi. Den ena är längst ner i tratten, den andra i toppen om den alls är intressant.

Om du känner dig trygg med att ni har kopplat greppet om det steget så finns det goda skäl att börja driva trafik på de andra nivåerna. Det är här vi kommer till den stora skillnaden mellan optimering och annonsering. Även om Adwords har en tendens att bli rätt billigt på ord som ligger högre upp i tratten är det likväl en kostnad per klick. Eftersom tanken är att nå riktigt brett så är resultatet väldigt många klick med väldigt lågt värde. En oerhört stor andel av de som söker är inte särskilt nära till köp alls. De som är intresserade av Volkswagengruppens avgasfusk är ju inte direkt beredda att slå till på en ny Q7, med stor sannolikhet kommer de aldrig bli det.

Det kan vara värt att köpa klick till det innehåll man har som passar men man behöver rätt djupa fickor och en horisont någonstans långt in i framtiden om man vill kunna räkna fram en positiv ROI. Sökmotoroptimering däremot har en helt motsatt effekt. Med en site med god auktoritet (vilket man bör ha om man känner sig säker på att man kopplat ett grepp om sista steget, här är konkurrensen ofta mycket högre) så kommer man långt med bara väl avvägt innehåll och goda tekniska förutsättningar. Innehåll som passar högre upp i tratten har dessutom en förmåga att vara lättare att bygga länkar till.

SEO blir tvärtom mot PPC

Jag skulle till och med vilja påstå att det blir lättare att ta positioner även långt nere i tratten om man har stöd av riktigt bra och väloptimerat innehåll högre upp. Istället för att ha få en skenande PPC-budget för du faktiskt hjälp av innehållet (och dess förmåga att lättare attrahera länkar) så sökmotoroptimeringen kan till och med bli lättare. Ta den här sajten som exempel. Det finns en handfull välkonverterande ord i vårt segment. Även om jag inte skulle våga påstå att vi har dem i en säck så lägger vi gott om tid på att fånga upp de som söker för att de är intresserade och vill lära sig mer om sökmotoroptimering. Dagens Sökfråga är kanske det bästa exemplet, vi ser inte framför oss att någon som just kollat ett klipp om titlar tänker be om en offert. Det är därför svårt att räkna på en positiv ROI på PPC men för sökmotoroptimeringen är det ju snarare en nytta än en kostnad att fylla på med content av det här slaget.

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *