Blogg & Insikter

Tid är det dyraste som finns

En vanlig dag kliver jag upp ungefär klockan 06.00 eller strax innan. Jag dricker kaffe och går igenom vad som hänt i världen under natten samtidigt som jag går igenom mailskörden. Vid ungefär 8 är det dags att komma i ordning och traska bort till kontoret. Det är ungefär 1-2 minuters gångväg. 

På kontoret någon gång halv eller kvart i nio börjar vi alla komma på plats och sedan är det 6 timmar arbete fram till klockan 16.00, med en timmes lunch som jag oftast tar med vår VD, Maria för att snacka igenom saker i lite lugnare tempo. Promenera hem och sätta sig med sådant som jag ser som slack-jobb, sådant som kanske inte är viktigt att göra just nu men som är väldigt roligt. Det kan vara andra projekt eller sånt jag länge varit sugen på att ta tag i inom Brath. Middag med flickvännen och sedan sömn i relativt god tid.

Mina två timmar på morgonen är heliga, det är då jag får allra mest gjort. Lunchen är också en viktig del eftersom vi i företagsledningen har möjlighet att prata utan att ha en agenda. Sen finns det de 6 timmarna av arbetsdag. Här gör jag allt det andra. Håller ett vakande öga på budgeten, alla möten med kunder och partners och lägger mig i allt i företaget. Om man vill ha en bit av min tid är det av dessa sex timmar man kan få. Om jag skulle råka få tid över efter dessa lägger jag den på något annat än företaget. Fritid är nämligen något jag är beredd att betala för.

Jag har alltid valet att istället för att vara ledig göra något åt företaget. Det betyder att jag i varje läge som jag är ledig byter pengar mot ledighet. Det innebär till exempel att jag väljer att ha städhjälp hemma. Själva idén att jag ska låta bli att jobba för att arbeta med att städa i mitt hem är bakvänd. Det är mycket lönsammare för mig att arbeta med mitt vanliga jobb, inom sökmotoroptimering presterar jag mycket bättre än inom dammsugning. Bättre då att en annan företagare kan tjäna pengar på att vara bäst på det så gör jag det jag är bra på. Jag städar inte på kontoret heller, det är även där bättre att jag lägger min tid på att göra sökmotoroptimering.

Vad vill jag ha sagt med det här?

Jag skulle vilja ställa några frågor. Hur värderar du din fritid? Skulle du betala för städhjälp? Skulle du kunna gå ner i arbetstid? Skulle ditt liv bli bättre om du fick 6 timmars arbetsdag till heltidslön? Vad skulle du göra med tiden du sparar?

Om du också tänker på sådant kanske det kan vara värt att fundera på någon av de tjänster vi försöker fylla just nu.

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

11 juni, 2014