Blogg & Insikter

Å, Ä och Ö i domännamn – Hur påverkar det min SEO?

Ända sedan IDN-domänerna dök upp har frågan ställts dagligen. Är det bra eller dåligt med Å, Ä och Ö i namnet?

IDN står för Internationalised Domain Names och är domäner som innehåller andra tecken än de standardiserade, A-Z, 0-9 och streck. För svenskar handlar det i allra störst utsträckning om att man nu kan använda Å, Ä och Ö men det finns en lång rad andra tecken som fungerar.

När IDN-domänerna först dök upp var det svårt för webbläsare och mailklienter att hantera dem och rätt många onlineplattformar accepterade dem inte, om man förväntades uppge en webbadress. Det går att skriva om dem och det finns gott om verktyg online för det för den som inte kan men som exempel skulle Bråth.se se ut så här: xn--brth-roa.se

Hur funkar IDN-domäner i sökresultaten?

Idag klarar nästan alla webbläsare och alla andra applikationer av att hantera IDN-domäner. Google gör det också.

IDN-domän i Googles sökresultat

Vi har sett riktigt bra utveckling för domäner där IDN-varianten är exakta sökordet, tänk till exempel Ångbåt.se. Trots detta väljer många att använda internationaliserade varianter, med A, A och O. Vi själva har valt att heta Brath med A och domänen spelade viss roll även om huvudanledningen var de många utländska kunder vi har. För SEO i Sverige vill jag påstå att internationaliserade domäner bara är av tradition. Det finns inget behov för det idag, det är bara det att alla är vana att skriva om svenska ord på det viset.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *