Blogg & Insikter

Affärsidé: Låt kunden köpa under olika delar av processen

Allt fler vill göra saker själv: det är populärt att vara miljövänlig, självförsörjande, händig och skapa saker själv. Men alla kan inte göra allt, fastän man vill. Varför inte möta kunden halvvägs och ge dem chansen att göra lite av arbetet själv?

Det finns redan möbler som kommer i platta paket som vi måste montera själva. Du kan få hem en matkasse med råvaror och recept för att laga din exklusiva middag i hemmet. Denna idé borde gå att utveckla för fler branscher och segment!

Vi tänker att man har en butik med varor som man kan köpa i flera olika stadier, ju mer arbete kunden lägger ner själv på färdigställandet, desto billigare blir det!

Exempelvis finns det säkert många därute som önskar att de kunde sy snygga kläder men vet inte hur de ska komma igång. Tänk att du erbjuder kläder som finns i flera stadier:

  • Steg 1. Det dyraste alternativet är en färdig, vanlig skjorta. Eller kanske en väldigt unik skjorta men ready-to-wear, så att säga.
  • Steg 2. Det näst dyraste alternativet ger kunden chansen att göra lite själv. De kan exempelvis får välja vilka knappar de vill ha och sedan sy fast dessa själv.
  • Steg 3. Det näst billigaste alternativet är att sy hela skjortan själv! Då skickar du endast tillklippta delar med mönster och instruktioner. Kunden får därmed arbeta med händerna och sy sin egen skjorta. Kanske man inkluderar tips på hur kunden kan ändra lite i mönstret eller utseendet för att få ett helt unikt klädesplagg.
  • Steg 4. Det absolut billigaste är att bara skicka mönster och instruktioner. Det blir upp till kunden att köpa in tyg och knappar (möjligen som tillval hos er?), samt att klippa ut alla delar.

Samma princip kan appliceras i olika grader på en mängd varor. Varför inte göra som de stora möbeljättarna och erbjuda delar till dina specialbyggda möbler som kunden monterar själv? Eller att man kan köpa en möbel obehandlad och därmed får måla, betsa, olja eller lacka den själv efter tycke och smak!

Hjälp kunder som vill montera ihop sin egen dator genom att skicka alla komponenter istället för en färdig dator. Eller skicka med delar och instruktioner hur kunden kan använda en Raspberry Pi för att styra all belysning eller agera mediacenter. Kan man skicka delar för att montera ihop sin egen mobil?

För riktigt nischade produkter kan man erbjuda råmaterial till exempelvis en yxa och sedan tydliga instruktioner hur du går tillväga för att tälja handtaget och slipa skaftet för att få ett vasst och exklusivt verktyg. Kanske via en YouTube-kanal som vi skrivit om tidigare?.

Det ser ut som kunder fortsätter söka efter “förlorad kunskap” som våra mor- och farföräldrar var tvungna att känna till: hur man syr kläder, hur man odlar till ett helt hushåll, hur man renoverar och bygger själv, hur man lagar istället för att slänga osv.

Istället för att motverka det, kan företag bli en del av det. Hjälp dina kunder att upptäcka vad att de kan och kan lära sig. En del kunder kommer att hitta en ny hobby genom att testa att sy sin egen skjorta eller tälja ett yxskaft!

Den här artikeln är en del av våra intressanta, spännande eller roliga affärsidéer. Tanken är att du ska kunna hitta inspiration eller få idéer till din egen affär.

Caroline Danielsson

Senior SEO-specialist

Caroline är senior SEO-specialist på Örnsköldsvikskontoret och team leader för SEO-avdelningen

Caroline Danielssons profilsida

2 augusti, 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *