Blogg & Insikter

Arbeta smartare, inte bara hårdare

Om du känner mig så vet du att jag är en anhängare av hårt arbete. Visst är det så att en del kan ramla över lyckträffar trots att de är obotligt lata men i huvudsak är det hårt arbete som leder till framgång. Det är inte alltid bättre att arbeta hårdare däremot.

Jag har lyckats få en del framgångar inom sökmotoroptimering och jag skulle vilja påstå att det beror på två saker, tur och hårt arbete. Turen att vara på rätt plats när möjligheterna visat sig, turen att ramla över lösningar på komplicerade problem och turen att möta rätt personer. Det som gjort att jag tagit klivit dit jag gjort i slutänden är hårt arbete och uthållighet däremot. Jag är övertygad om att jag under de år då sökmotoroptimering i Sverige verkligen började ta fart arbetade mer och hårdare än någon annan.

Det kan låta som skryt men det jag vill säga är att jag är övertygad om att vem som helst kan göra det. Det sitter inte i att man måste vara smartare, snabbare, snyggare eller vad annat vi så gärna tror skapar framgångar, det som nästan alltid är begränsande är hur mycket benmuskler man har. Det är hon eller han som fortsätter en kilometer till när de andra tycker att det gör för ont som går längst (oj, den där meningen blev en självuppfyllande profetia).

Inte bara hårdare

Om vi ska närma oss vad jag skrev i rubriken också så är det också otroligt viktigt att jobba smartare. Inte så att du måste stoppa i dig sinnesvidgande piller utan jag menar att du behöver lära känna dig själv. Här kommer några exempel som gjort livet mycket enklare för mig:

Arbeta vid rätt tidpunkt. Personligen är jag mycket effektivare ungefär 06.00 till 10.00. Det är tidpunkten då jag får mest gjort, hjärnan fungerar bättre än senare på dagen och problem som dagen innan verkade olösbara knäcks med lätthet. Att sova på saken betyder för mig att jag har en chans att lösa problemet på morgonen i stället, något jag vet att jag tjänar på. Vilken tid passar dig bäst?

Arbeta på rätt plats. Det är inte alls säkert att det är vid ditt skrivbord du får mest gjort. Nu är jag inte någon anhängare av “jobba var du vill-doktrinen” utan är övertygad om att man behöver träffa sina kollegor ofta för att kunna bygga ett hälsosamt företag. Däremot kan det mycket väl vara så att det är i duschen eller när du håller på att somna som du är på topp. Lämna inte jobbet på kontoret, om en idé slår dig när du håller på att somna, ta en anteckning.

Lugna ner dig. Ibland blir det mycket att göra, så är det. Det allra vanligaste problemet jag upplever på arbetsplatser är stressen som dyker upp när det blir mycket att göra. Du kanske känner att du måste arbeta varenda sekund av tiden du är på kontoret men det är nästan aldrig sant. Om du tar fem minuter innan för att planera, tänka efter och prioritera kommer det inte göra en ansenlig skada på dina åtta timmar. Det kan dessutom göra att jobbet blir bra gjort istället för bara snabbt.

Fastna inte i jargongen. På alla arbetsplatser finns det traditioner, det finns rutiner och det finns ett klimat. På ett ställe fikar man 30 minuter på förmiddagen trots att man vet att det var tänkt att vara 15. På ett annat tycker man att det inte är så noga att kunderna får det bästa företaget kan leverera. På ett tredje slarvar man med fakturorna. Visst är det så att klimat och rutiner är något som behövs på ett arbete men akta dig för de negativa sidorna av det.

Ta ansvaret. Om det är något jag tycker är utmärkande för en bra medarbetare, anställd, chef eller ägare så är det ansvarstagandet. Det finns inga undanflykter när det går dåligt, det är aldrig någon annans fel och när något ramlar mellan stolarna så är det den som lyfter upp det och löser problemet som är guldklimpen på kontoret. Anledningen till att det är så lätt att välja att göra tvärt om är för att det är jobbigt att vara den med ansvaret. Är man inte den med ansvaret kommer man inte utvecklas på samma sätt däremot. Har du sett filmen “The Replacements”? Det är 30 sekunder kvar av matchen, vinsten hänger på sista spelet och Shane Falco (Keanu Reeves) säger; I want the ball.

Gene Hackman svarar: Winners always do.

 

 

Aaron Axelsson

Head of SEO / Vice VD

Aaron jobbar som Head of SEO på Brath sedan 2014 och ansvarar för kvaliteten på våra SEO-tjänster

Aaron Axelssons profilsida

6 augusti, 2013