Blogg & Insikter

Content Marketing är inte SEO

Vi rockar Halloween

Som du kanske vet arbetar vi en hel del med innehållsmarknadsföring. Vi har lång erfarenhet av det då vi arbetat med det långt innan det fick ett namn. Vi är däremot fullständigt säkra på att det inte är sökmotoroptimering.

Som du säkert vet har vi tidigare publicerat en artikel där vi ställer oss ganska tveksamma till content marketing. Anledningen är enkel, det är väldigt långt från content marketing till köp. Sökmotoroptimering, som vi gärna talar oss varma om, är däremot något helt annat. Ändå hör de båda disciplinerna ihop, de passar tillsammans som ler- och långhalm. Idag ska vi prata om SEO tillsammans med content marketing.

Content är inte king

Du har garanterat hört uttrycket att content är king. Jag har själv gjort mig skyldig till att säga det och det råder ingen tvekan om att content är väldigt bra, åtminstone bra content. Det är däremot inget som kan stå på egna ben. Vi använder innehållsmarknadsföring som en del av många inom den sökmotoroptimering vi gör och det är först då som content marketing kan komma till sin rätt.

Genom att fokusera sina innehålls-insatser mot SEO går det att få riktigt bra resultat. Det innehåll som efter en månad glöms bort kan med sökmotoroptimering få ett ”evigt liv”. Istället för att vara den nyhetsartikeln som bloggas om under två dagar eller twittras i 20 minuter är det bättre om ditt innehåll är sådant som har längre livslängd. En bra köpguide, filmer som visar hur man maximerar effekten av din produkt eller något annat liknande som har livslängd som är längre än en nyhet – det är något som kan fungera extremt väl tillsammans med SEO.

Inte bara är det vettigt innehåll att ta positioner med i sökresultat, det är också innehåll som, med lite insats, kan generera positioner. Som du garanterat redan vet krävs det innehåll och länkar för att hålla en position i sökresultaten. Om innehållet är bra, har lång livslängd och du gör en satsning på att bygga länkar till det kan du få ordentlig utväxling. Ett välarbetat innehåll är dessutom något som har mycket lättare att få länkar och det är länkarna som är nålsögat inom sökmotoroptimering.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida