Blogg & Insikter

Det stora problemet med superhjältar

Iron Man

Superhjältar har de senaste åren blivit populära igen, det tydligaste tecknet är kanske den mängd pengar Marvels filmer både kostar och spelar in. Frågan är varför det inte finns superhjältar i verkligheten och jag tror att svaret är för att de inte riktigt platsar.

Rent praktiskt borde det inte vara så komplext att packa ihop en Batman, bilar med jetmotor finns, bumeranger och verktygsbälten finns. Lasta på allt detta på en riktigt tuff polis så är vi någorlunda nära i alla fall. Det är naturligtvis svårare med laserögon, spindelsinnen och att försöka vaska fram Mjölnir men för diskussionens skull, låt säga att vi kunde.

Specialisering är bra

Jag pratar mig gärna varm om specialister. Du kan till exempel inte göra SEO på toppnivå utan att vara en specialist, en generalist har inte den djupa kunskapen som behövs. Jag kan förstås inte uttala mig med så stor säkerhet om alla andra branscher men jag utgår från att det är likt vår bransch. Du behöver ha lagt dina 10.000 timmar för att vara riktigt, riktigt användbar för en företagsledare. Visst behöver man ibland en generalist också men det är nästan alltid en budgetfråga, hade man råd valde man hellre en specialist per område istället. Jag har mycket hellre en analytiker, en sökmotoroptimerare, en SEM-specialist och så vidare än en generell onlinemarknadsförare.

Med det sagt så är det aldrig bra att bli för specialiserad. Även om det skulle kunna ge bra resultat att ha en Meta Descriptions-expert som bara arbetade med det så är det för snävt för att riktigt fungera. Det är precis det problemet som superhjältar lider av, Stålmannen undantaget.

Låt oss titta på exemplet Human Torch. Han kan flyga och fatta eld. Det låter väldigt hejigt och vem skulle inte vilja besitta dessa båda egenskaper? Problemet är att Human Torch använder dessa två verktyg till att lösa samtliga sina problem (ok, Marvelentusiaster, jag antar att jag öppnar upp för en del rättelser men det spelar ingen roll för liknelsen). Det dyker upp en skurk, Human Torch fattar eld och flyger. En båt håller på att sjunka i Stilla Havet, lösningen är att fatta eld och flyga.

Du förstår säkert vart jag vill komma, specialisering är bra, superspecialisering fungerar sämre om inte förutsättningarna är perfekta för det. Om det finns ett behov av någon som verkligen kan brinna, man skulle kunna tänka sig att han skulle kunna göra ett hästjobb på ett tegelbruk eller ett smältverk men på de flesta moderna arbetsplatser är Human Torch inget vidare. Visst skulle det vara ett bra marknadsföringsknep att fatta eld, en gång. Efter det är han väl mest en brandfara i fikarummet. Human Torch skulle behöva fler verktyg i sin låda för att få jobb på Brath.

Med tiden i en växande bransch ökar behovet av specialisering. För 8-10 år sedan var det rimligt att en sökmotoroptimerare arbetade med konverteringsoptimering, sökannonsering, kanske till och med design och layout men när djupare och djupare kunskaper inom varje disciplin krävs blir det här svårare och svårare. Naturligtvis finns det människor som klarar av att fördjupa sig ordentligt i flera av dessa discipliner men de blir färre och färre.

Idag finns det dessutom specialister även inom sökmotoroptimering, det finns de som bara arbetar med länkbygge, de som bara gör on page. Det finns ännu ingen som bara gör Meta Descriptions men det skulle kunna hända i framtiden. Då skulle det finnas utrymme för Human Torch att få ett jobb också men då har han förmodligen också gått vidare eftersom serietidningens värld kräver det.

Ironmanbilden kommer från Kevin Thai med CC-licens.

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *