Blogg & Insikter

Minimera internlänkarna och maximera SEO-resultaten

Idag ska du få ett råd som de flesta SEO-konsulter inte håller med om. Motsatsen till vad jag berättar här är vad de brukar säga om och om igen i nybörjarkurser för SEO. Och de har alla fel.

Det finns SEO-konsulter som kommer säga att du ska hålla din sajts struktur så platt som möjligt. Ju färre klick till en sida på sajten desto bättre. Detta resulterar ofta i navigeringar med hundratals länkar pekandes från varje sida till hundra andra sidor. Idén bakom detta är att det ska vara lätt för Google att indexera sajten och att styrka ska flöda mellan alla sidorna med lätthet. Den här idén är felaktig.

Indexering

Till att börja med kommer inte Google lättare indexera en sajt tack vare större navigering. Vår Head of SEO, Aaron Axelsson, har lätt kunnat visa detta, redan 2012, genom att ta bort majoriteten av länkarna på sin egen blogg.

Indexerade sidor

Sidor i Googles index

Ökningen i indexerade sidor kommer direkt efter det att Aaron tagit bort i princip hela sin navigering som efter det innehåll endast 3 sidor, Hem, Kontakt och Om. Resten av bloggen är bara en serie bloggposter och paginering.

 

Ranking

Inte heller ökar en större navigering positionerna för sajten och anledning (som vi kan se) är den skatt Google lägger på länkar, du får ”diminishing returns” även på interna länkar. Vi har, på en lång rad sajter, under många år, tagit bort stora delar av navigeringen och på så vis skapat en djupare sajt. På det sättet ökar vi relevans på de länkar som faktiskt finns. Snarare än att alla sidor på sajten länkar till de bästa fotbollsmålen så länkar fotbollssektionen dit. Vi slösar heller inte på den auktoritet som byggts upp utan skjuter den istället dit den behövs. Ja, det är en form av ”Pagerank Sculpting” vi gör och Nej, vi använder inte Nofollow för detta.

Hur gör vi det då?

Det handlar om en relativt rättfram strategi, ta bort alla interna länkar som inte är nödvändiga. Var lika stenhård på vilka länkar som behålls som om det vore en sajt som fastnat i Penguin. Låt startsidan länka endast till huvudkategorierna och låt kategorierna länka till sina produkter eller artiklar. Om det finns för många artiklar, fundera på underkategorier. Använd taggar men akta dig för taggmoln och släng alla sitewide-länkar i soptunnan där de hör hemma.

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *