Blogg & Insikter

Priserna har länge varit för låga i SEO-branschen

SEO-korvenDen svenska SEO-branschen har under de tidiga åren av sin existens lidit av för låga priser. Det låter kanske som en företagsägares sätt att försöka lura till sig en extra slant men det är inte jag som tagit skada av de låga priserna, det är du.

Låt oss börja med att ställa frågan vad det är för skillnad på en varmkorv som kostar 3 kronor och en varmkorv som kostar 30 kronor. De ser lika ut, en brun avlång sak i ett vitt bröd, senap och ketchup ovanpå. Eftersom vi är ekonomiskt lagda väljer vi 3-kronorsalternativet men när vi bitit några gånger i den finns där en gnagande känsla. Precis som i sökmotoroptimering är det innehållet som är skillnaden. Alla som köpt en varmkorv för tre spänn på någon turistort vet att man gör det på egen risk och det är risk det är fråga om här.

Att göra ett arbete med kvalitet inom SEO innebär kostnad och jag tycker att du ska fundera på tre frågor om den SEO du gör idag.

  • Vilka förändringar har gjorts (eller tagits i beaktande om bedömning gjorts att det inte behövs) gällande sajtens struktur, navigering och interna länkar?
  • Hur mycket tid har lagts på titlar, rubriker och texter?
  •  Vilken kvalitet håller länkbygget?

 

Många av de billiga alternativen i SEO-branschen brottas idag med problem, någon har mer eller mindre gett bort företaget, någon annan tappar huvudparten av sitt värde och en tredje har sparkat hela sitt SEO-team. Det är i mina ögon inte så konstigt, det är lätt att sälja billigt. Frågan du ska ställa dig är hur mycket tid av någon som verkligen kan du får för en femhundring i månaden.

Det går att pressa priser, inom sökmotoroptimering på samma sätt som inom korvtillverkning. Istället för att arbeta med kvalitet i texter kanske men väljer automatgenererat innehåll, istället för att arbeta ordentligt med titlar och rubriker kanske man proppar dem fulla med sökord. Det är naturligtvis inte svart eller vitt, det är en skala som går hela vägen från bluddertexter och footerlänkar till leverantörens egen sajt till team med skribenter och riktiga experter. Mitt råd är alltså att inte välja på pris, eller om du gör det så gör det med öppna ögon. Om du verkligen vill ha trekronorskorven så är det bara att hugga in och hoppas att du klarar dig den här gången också.

Magnus Bråth

Marknadschef & Grundare

Magnus är en av världens främsta sökmotorspecialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB. Läs mer om Magnus Bråth.

Magnus Bråths profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *