Blogg & Insikter

Vad är WordPress? – En introduktion till världens största CMS

För dig som ännu inte har stiftat bekantskap med WordPress, kan det enklast beskrivas som världens populäraste CMS (content management system) som används för att bygga sajter.

På svenska översätts “content management system” till “innehållshanteringssystem”, men i Sverige används främst den internationella formuleringen av både branschfolk och övriga webmasters. Content management systems förekommer även inom andra sektorer, men är för en webmaster ett verktyg som underlättar arbetet att hantera sådant som text, bild, design och diverse olika funktioner för webben – utan behovet av att själv kunna koda.

Tack vare CMS:ens frammarsch, och då framförallt WordPress, har betydligt fler individer och företag fått chansen att skapa sina egna bloggar, webbshoppar och dylikt, någonting som till stor del bidragit till en lavinartad ökning av den webbaserade närvaron.

Hur många använder WordPress?

Sedan lanseringen av WordPress, som ägde rum den 27:e maj 2003, använder numera miljontals webmasters och företag dagligen CMS:et för att hantera sina sajter.
I siffror talar vi om ungefär 75.000.000 egendomar och enligt en undersökning av W3Techs.com, som genomfördes den 10:e april 2019, använde vid tidpunkten 33,6% av alla världens sajter WordPress. Detta motsvarade i sin tur över 60% av CMS-marknaden, vilket obestridligen gör WordPress världsledande i detta sammanhang.

På en andra- respektive tredjeplats bland CMS:en kommer Joomla med 5.2% av marknaden och Drupal med 3,4%, men utöver dessa finns åtskilligt fler som sammantaget står för resterande 30,9%.

Varför är WordPress så populärt?

Det finns många olika anledningar till WordPress framgång och popularitet, vilket gör svårt att peka på samtliga av dessa. Som alltid spelar timing och tur en avgörande roll i ekvationen, men några andra faktorer av stor vikt är det faktum att WordPress är Open Source-baserat och helt gratis att använda.

Nedan har vi gjort vårt bästa för att lista de anledningar som vi anser ligger till grund för WordPress enorma popularitet:

  1. WordPress är gratis att använda.
  2. WordPress är Open Source-baserat och vidareutvecklas dagligen av tusentals utvecklare världen över.
  3. WordPress är enkelt att förstå och kräver inga kodningskunskaper.
  4. Det är lätt att få till en snygg design på grund av alla olika WordPress-teman som finns tillgängliga, där ett stort antal också är gratis.
  5. Många avancerade funktioner är smidiga att implementera, tack vare möjligheten att ladda ner och installera olika plugin.
  6. WordPress stora spridning har gett upphov till guider av alla dess slag, vilket betyder att du sällan kör fast.

Är WordPress SEO-vänligt?

Förutom ovan nämnda punkter är WordPress även en SEO-vänlig plattform som är välkänd av Google och andra sökmotorer. En välbyggd WordPress-sajt med hög auktoritet och bra innehåll har egentligen inga SEO-mässiga begränsningar, och kan utan tvekan ranka i toppen av de mest konkurrensutsatta sökresultaten. För den som är novis inom området kan detta vara skönt att känna till, för att bland annat undvika onödigt grubblande vid och efter valet av plattform.

För att minimera risken för potentiella SEO-fallgropar rekommenderar vi dock att enbart välja bland välkända och högt ansedda teman med goda omdömen, som bevisligen fungerat bra för andra. Ovanpå detta bör ni även se till att ladda hem Yoast , som är det mest använda SEO-pluginet till WordPress. Yoast finns i en gratisversion som har mycket att erbjuda och som bland annat låter er justera sådant som titlar, meta descriptions och URL:er på ett ytterst smidigt sätt.
För de av er som går i planer på att lansera en webbutik kan det även vara bra att känna till WooCommerce , som är den mest populära e-handelsplattformen för WordPress. Möjligheterna i WooCommerce är många, men ni bör själva läsa på mer om vad som faktiskt erbjuds, för att därigenom försäkra er om att det är rätt lösning för er.

Avslutningsvis – för vem passar WordPress?

För många människor har WordPress kommit att bli standardalternativet för att både producera och hantera sina sajter. CMS:et lämpar sig lika bra för privatpersoner som vill skapa och driva sin egen blogg utan något ekonomiskt vinstintresse, som för företag med målsättning att driva ökad direktförsäljning via sin sajt, och allt däremellan. WordPress är en plattform för framtiden, vars utveckling ständigt drivs framåt och som har en nog stor marknadsandel för att om inte prioriteras, så åtminstone respekteras av både Google och andra sökmotorer. WordPress är helt enkelt ett tryggt val för den som själv har svårt att avgöra vilken plattform som lämpar sig bäst, utan större risk att tids nog behöva ångra sitt beslut.

Martin Ek

SEO-specialist

Martin arbetar som SEO-specialist på Örnsköldsvikskontoret

Martin Eks profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *