Blogg & Insikter

Wikipedias nofollow-länkar, när jag gjorde SEO åt FN

Årsskiftet 2006 inför Wikipedia Nofollow på alla sina utgående länkar. Nofollow innebär att sökmotorer inte ska räkna värdet av länken, inte följa den helt enkelt. Det kraftpaket som Wikipedia utgjort i länkprofilen för många mycket seriösa sajter slutar helt enkelt finnas.

I början av 2007 blir jag kontaktad av International IDEA, som driver ett projekt tillsammans med bland andra UNDP. Den här relativt färske konsulten får med ett fågeholksliknande utseende besöka kontoret som upptar hela Strömsborg (Googla så känner du igen). Det visar sig att sajten, ACEproject.org, en sorts handbok för den som vill starta demokrati i sitt land (jag förenklar en aning), haft 22.000 länkar från Wikipedia.

Det pratades en del på den tiden om att länkar från Wikipedia fortfarande räknades, trots nofollow-attributet. De som sa det hade fel. Tappet i trafik för ACEproject var massivt. Nu har Google sagt att man kan ignorera nofollow på senare tid, jag har ännu inte sett någon vettig studie som visar om situationen ändrats.

Att tappa alla dessa länkar från Wikipedia (sajten var källa till oräkneliga artiklar) var ett enormt slag och huvudparten av den trafik man tidigare kunnat räkna med försvann i ett slag.

Vi löste situationen, det saknades nämligen inte möjligheter till bra auktoritet in. Till exempel skickades ett brev (i pappersform) till medlemsstaterna som helt enkelt ombads länka. Den bästa länken som dök upp var nog en förstasideslänk från Canada (landet) och utöver den kom det en lång rad liknande länkar. En stor bunt med länkar från FN:s olika organ hjälpte också till.

I kombination med lite fix på sajten lyckades vi återta positionerna och klättra en del i sökresultaten. De senaste åren har jag tyvärr inte haft mer koll, det var länge sedan projektet genomfördes.

 

 

Magnus Bråth

VD

Magnus är en av världens mest välrenommerade SEO-specialister och arbetar främst med strategi och ledning på Brath AB.

Magnus Bråths profilsida

14 september, 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *