Blogg & Insikter

Vi listar Googles core-uppdateringar 2019

För att bidra till ett bra avstamp på det nya året har vi på Brath valt att sammanställa en kortfattad men ack så värdefull lista på alla de core-uppdateringar som Google lanserat under 2019.

(OBS! Notera att betydligt fler algoritmuppdateringar förekommit under året som passerat, men att dessa ej kategoriseras som just “core updates”.)

Använd gärna listan och våra länkade artiklar för att snabbt kontrollera att inget uppenbart som rör er sajts SEO fallit mellan stolarna, då detta ger er en stabilare grund och bättre förutsättningar under 2020.

Genom att blicka bakåt kan ni även få en hint om den förmodade kurs Google lagt ut inför framtiden, något som kan komma att bli en avgörande faktor i striden mot mindre förberedda konkurrenter.

Tydligare än någonsin förr är i alla fall att det faktum att kvalitativt innehåll kopplat till sökintention blivit en av de viktigaste pusselbitarna för att generera organisk framgång.

Mycket tyder också på att olika former av förtroendesignaler är någonting som generellt blir allt viktigare i Googles ögon, inte bara inom segmenten pengar och hälsa.

Läs gärna också det blogginlägg som Google publicerade den 1:a augusti 2019, vilket innefattar hjälpsam information kring deras olika core-uppdateringar. Här finner du som webbmaster matnyttiga råd att förhålla dig till om din sajt tagit en kraftig smäll efter en större algoritmuppdatering.

Låt oss härmed och i kronologisk ordning gå vidare och presentera samtliga core-uppdateringar från Google under 2019!

Mars 2019 core update

Lanseringsdatum: Google mars 2019 core update - 13:e mars 2019

Den 12:e mars kom den första core-uppdateringen för 2019 och denna var även startskottet för en ny riktlinje från Googles håll, där de själva beslutat att börja namnge sina core-uppdateringar. Anledningen bakom beslutet var att Google ansåg att det nu var dags att skapa en bättre struktur, för att fortsättningsvis undvika förvirring i största möjliga mån.

Förutom att ha nämnt att mars-uppdateringen inte varit lika omfattande som många andra core-uppdateringar och att den ämnade förbättra positionerna för sajter som tidigare varit undervärderade, har Google i övrigt varit väldigt förtegen om vad denna innefattat.

Mycket pekar dock på att den rört Medic-relaterade områden, då en hel del sajter vittnat om att de i och med lanseringen återhämtat sig en hel del sedan den initiala Medic-uppdateringen.

June 2019 core update

Lanseringsdatum: Google june 2019 core update - 3:e juni 2019

Den 2:a juni gick Google för första gången i historien ut med att en core-uppdatering var i antågande, för att kort därefter rulla ut uppdateringen en dag senare, den 3:e.

Om uppdateringen i mars backat bandet en aning för sajter med undermåliga förtroendesignaler, kom juni att göra det exakt motsatta. Än en gång fick en stor mängd sajter inom hälsa och medicin känna på Googles vrede, i sökmotorns fortsätta strävan mot säkrare och relevantare sökresultat för dess användare.

Tiden efter junis core-uppdatering kantades av en hel del tweakande, något som du närmare kan ta del av i vår artikel “En serie större Google-uppdateringar som alla triggas av samma sak”.

September 2019 core update

Lanseringsdatum: Google september 2019 core update - 24:e september 2019

Den 24:e september 2019 sjösatte Google årets tredje core-uppdatering.

Precis som i juni förknippas även denna uppdatering med akronymer som “YMYL” (Your Money or Your Life) och “E-A-T” (Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness), men i koppling till denna tycker vi oss även ana en ökad vikt av kvalitativt innehåll.

I vår artikel “Google Core Update September 2019” kan ni själva läsa mer om dess innebörd.

Oktober 2019 – BERT

Lanseringsdatum: Google Bert update - 25:e oktober 2019

Googles sista riktiga core-uppdatering under 2019 kom den 25:e oktober och fick namnet “BERT”.

Även om Googles BERT-uppdatering inte bär namnet “core update” handlar det ändå om en sådan typ av uppdatering av sökmotorns algoritm. Anledning är bland annat att denna räknas som en av de största uppdateringarna sedan “RankBrain”.

BERT handlar enkelt om förbättrad språkförståelse och hur detta hjälper Google att leverera ännu träffsäkrare sökresultat till alla och envar.

De svenska sökresultaten blev dock inte påverkade av BERT förrän den 9:e december 2019, som ni själva kan se i nedanstående tweet.

Lanseringsdatum: Google Bert update i Sverige - 9:e december 2019

Är ni intresserad av att lära er ännu mer om denna uppdatering rekommenderar vi att ni läser vår artikel om BERT.

Framtida core-uppdateringar

I en ombytlig SEO-värld gäller det att aldrig tappa fokus och att alltid vara på tårna. Vi på Brath har som vanligt målsättningen att både försöka förutse samt löpande hålla koll på framtida core-uppdateringar från Google i största möjliga mån.

Genom detta och många andra insatser är vår förhoppning att alltid kunna tillhandahålla en så bra SEO-tjänst som möjligt till våra kunder, samtidigt som vi i mån av tid också brinner för att dela med oss av våra insikter här på bloggen.

Vi hoppas att även ni läsare ser fram emot att tackla 2020 SEO-utmaningar med spänd förväntan!

Martin Ek

SEO-specialist

Martin arbetar som SEO-specialist på Örnsköldsvikskontoret

Martin Eks profilsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *